Το Νο1 τρόφιμο που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 εάν το καταναλώνετε

Πιθανότατα γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Η χρόνια ασθένεια έχει συνδεθεί με πολλές ανησυχίες για την υγεία και αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με 7 εκατομμύρια ανθρώπους να μην γνωρίζουν ότι νοσούν.

Αν και γενετικοί και φυλετικοί παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη διάγνωση του διαβήτη -οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι Λατίνοι, οι Ασιάτες και οι Αφροαμερικανοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο- υπάρχουν καλά νέα. Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας από νωρίς, όχι μόνο μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας, αλλά μπορεί και να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί ενδοκρινολόγοι μιλούν για το Νο1 τρόφιμο που εγγυάται ότι θα έχετε διαβήτη, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα το αποφεύγετε.

Η Νο1 τροφή που προκαλεί διαβήτη, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους

Όλοι οι ειδικοί της παχυσαρκίας συμφωνούν ομόφωνα ότι η τακτική κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για διαβήτη, μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

«Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη», εξηγεί στο Parade η Δρ. Maria Teresa Anton, ενδοκρινολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center. «H μείωση των πρόσθετων σακχάρων είναι ένα απλό αλλά ισχυρό βήμα στη διαχείριση του κινδύνου διαβήτη», λέει.

Ο Δρ. Rekha Kumar, ενδοκρινολόγος στο Found συμφωνεί, ειδικά όταν πρόκειται για ποτά με ζάχαρη, όπως οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά. «Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, συχνά φρουκτόζη, η οποία είναι μια εκδοχή ζάχαρης που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει, αναφερόμενος στην πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη.

Αν και το να πίνει ζαχαρούχα ποτά κάθε τόσο δεν είναι ό,τι χειρότερο στον κόσμο για ένα μέτρια υγιές άτομο, η συχνή κατανάλωση δεν είναι κάτι που είναι καλό να συνηθίσετε -ειδικά αν η οικογένειά σας έχει ιστορικό διαβήτη.

«Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων λιχουδιών ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ασκώντας αυξημένη πίεση στην απόκριση της ινσουλίνης του σώματος», λέει η Δρ. Anton, προσθέτοντας ότι το μέτρο είναι το κλειδί, όπως και το να προσέχουμε τα μεγέθη των μερίδων. Το να μετράτε το φαγητό σας, να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα και να μασάτε αργά είναι μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για την πρόληψη του διαβήτη

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, από κονσέρβες φρούτων και επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά μέχρι συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οπότε η επιλογή ενός πραγματικού φρούτου για να ικανοποιήσει τις λιγούρες για γλυκό θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Ακόμη και το να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες σε σάλτσες και προσυσκευασμένες σαλάτες είναι μια έξυπνη κίνηση, καθώς μπορεί επίσης να περιέχουν εθιστικά σάκχαρα.

Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν υψηλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με την Δρ. Anton, η οποία λέει: «Η αποχή από είδη όπως το λευκό ψωμί, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και να βοηθήσει στη διαχείριση του κινδύνου διαβήτη».

Τι να φάτε αντ ‘αυτού

Εκτός από την εξάλειψη των προαναφερθέντων τροφών και ποτών, ο Δρ. Kumar συμβουλεύει να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών, φυτικών ινών και άπαχης πρωτεΐνης. Η κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας με τα γεύματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά, όπως και να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα ρεβίθια, η βρώμη, τα φασόλια, τα μήλα και τα αχλάδια.

Και πιθανότατα είναι αυτονόητο, αλλά η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. «Οι ενεργοί μύες επεξεργάζονται καλύτερα τη ζάχαρη», εξηγεί, οπότε προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από περπάτημα και τζόκινγκ μέχρι παιχνίδι τένις, πεζοπορία ή ποδήλατο.

Ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι πρωταρχικής σημασίας, η Δρ. Anton λέει ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση του στρες και τον επαρκή ύπνο, που είναι περίπου 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. «Το χρόνιο στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών και να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, έτσι, η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ευεξία είναι απαραίτητη για την πρόληψη του διαβήτη και την προώθηση της συνολικής μακροζωίας».

Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμα για την αποφυγή του διαβήτη -ειδικά η βιταμίνη D και το μαγνήσιο, καθώς παίζουν ρόλο στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Πάντως, η Δρ. Anton συνιστά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε νέα φάρμακα ή συμπληρώματα.