Το πρόστιμο για «ξεχασιάρηδες» και… αρνητές μάσκας μετά τα νέα μέτρα

Οι Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου προχώρησαν σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ενόψει και των εορτών και εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, το πρόστιμο για όσους δεν φοράνε μάσκα παραμένει κανονικά για τις ερχόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτικό ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Η διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ θα είναι υποχρεωτική, όπως σημείωσε ο υπουργός.

Από αύριο 06:00 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου:

  • Υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, λόγω και της υψηλής κινητικότητας εν μέσω εορτών, ενώ θα φοράνε μάσκα και στα γυμναστήρια ή στην εστίαση μέχρι να καθίσεις στο τραπέζι. Παράλληλα, διπλή μάσκα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ (ΚΝ95).
  • Αναβολή όλων των ανοιχτών εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Σύσταση για rapid test για όσους εισέρχονται στη χώρα, την 2η και την 4η ημέρα.
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε γιορτινή έξοδο και συγχρωτισμό, ιδιαίτερα στους νέους. «Διασκεδάστε οι νέοι, αλλά προστατεύστε και τους μεγαλύτερους».
  • Σύσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός σε χώρους διασκέδασης κατά τις ημέρες των εορτών.

Όσον αφορά για τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου κι έπειτα, θα υπάρχει νέα συνεδρίαση στις 27/12 όπου και θα υπάρξουν οριστικές εισηγήσεις για τα μέτρα που θα αφορούν το «καλημέρα» του 2022. Έτσι, δεν υπήρξαν οριστικές ανακοινώσεις από τον κ. Πλεύρη.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας «έριξε το μπαλάκι» στον κόσμο για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, συνδέοντάς τα με τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως υποστήριξε, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εκκλησίες, θέατρα, σινεμά κλπ, ενώ για τα ΜΜΜ και τον συνωστισμό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα δρομολόγια και «έχει πάντα σημασία η χρήση της μάσκας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν όσοι έλεγχοι έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχουν ακουστεί από την κυβέρνηση για χιλιάδες ελέγχους τις ερχόμενες ημέρες ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή προστασία για όλους.

Επιπλέον, τόνισε ότι ισχύει κανονικά το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας εκεί που είναι υποχρεωτική. «Δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα, άρα θα υπάρχουν κανονικά τα πρόστιμα».

Από κει και πέρα, σχετικά με τα σχολεία, θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα για το «κλείσιμο» ενός τμήματος (τώρα είναι στο 50%+1 κρούσμα το όριο για το κλείσιμο). Όπως είπε πάντως, θα ανοίξουν κανονικά, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψουν τα sms στο 13033.

Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 μέρες.