Το σημάδι στον λαιμό που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου στο αίμα

Το λέμφωμα non-Hodgkin είναι ο έκτος πιο κοινός τύπος καρκίνου, αλλά τα συμπτώματά του δεν είναι τόσο γνωστά όσο άλλες μορφές της νόσου. Είναι επίσης η 11η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο, με 4.900 θανάτους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το NHS, το λέμφωμα non-Hodgkin αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα, ένα δίκτυο αγγείων και αδένων που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Επομένως, τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου συνήθως επηρεάζουν τους λεμφαδένες, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, της βουβωνικής χώρας ή της μασχάλης.

Αυτοί οι αδένες μπορεί να διογκωθούν εάν υπάρχει καρκίνος. Αυτό προκαλείται από έναν ορισμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, γνωστά ως λεμφοκύτταρα, που συγκεντρώνονται στον λεμφαδένα.

Ο πονόλαιμος, πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι του λεμφώματος non-Hodgkin

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι θα μπορούσε επίσης να είναι ο πονόλαιμος. Αλλά το Healthline εξηγεί, αυτό εξαρτάται από το πού ξεκινά ο καρκίνος. Το Medical News Today προσθέτει ότι ο πονόλαιμος και οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως το λέμφωμα.

Ωστόσο, ένας πονόλαιμος θα μπορούσε εύκολα να απορριφθεί ως σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης. Αυτό, άλλωστε, συνέβη στην περίπτωση του 62χρονου Graeme Stirling από το Dunfermline της Σκωτίας, ο οποίος βίωσε για πρώτη φορά πονόλαιμο το 2020, αλλά τότε το μυαλό του δεν πήγε σε κάτι σοβαρό. Μόλις αυτό εξελίχθηκε σε ένα εξόγκωμα στο λαιμό του, ο πατέρας τριών παιδιών ζήτησε συμβουλές από τον γιατρό του.

Όπως αναφέρει η Daily Record, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έναν διογκωμένο λεμφαδένα που προκλήθηκε από λέμφωμα non-Hodgkin. «Δεν σκέφτηκα κάτι ανησυχητικό για την υγεία μου για να είμαι ειλικρινής γιατί ήμουν ακόμα καλά και υγιής, αλλά ξύπνησα με πονόλαιμο», ανέφερε ο ίδιος.

Ευτυχώς ο καρκίνος του Graeme εντοπίστηκε αρκετά νωρίς και μετά από τρεις μήνες χημειοθεραπείας και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων κρίθηκε απαλλαγμένος από καρκίνο.

Άλλα συμπτώματα του λεμφώματος non-Hodgkin

Ενώ ο πονόλαιμος και οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι προειδοποιητικά σημάδια της νόσου, το NHS συμβουλεύει ότι αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε τη νόσο καθώς αυτοί οι αδένες συχνά διογκώνονται ως απόκριση σε λοίμωξη.

Άλλα σημάδια του λεμφώματος non-Hodgkin μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
  • Αισθήματα δύσπνοιας
  • Επίμονος κνησμός του δέρματος σε όλο το σώμα

Άλλα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που βρίσκονται οι διευρυμένοι λεμφαδένες (για παράδειγμα, πρησμένες αμυγδαλές, ένα εξόγκωμα στην κοιλιά ή δερματικά εξανθήματα). Μερικά άτομα με λέμφωμα έχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στο μυελό των οστών τους όταν διαγνωσθούν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Επίμονη κούραση ή κόπωση
  • Αυξημένος κίνδυνο λοιμώξεων
  • Υπερβολική αιμορραγία, όπως ρινορραγίες, έντονες περίοδοι και κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα

Το NHS λέει ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν έχετε πρησμένους αδένες που δεν υποχωρούν μετά από έξι εβδομάδες.

«Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι απίθανο να προκαλούνται από λέμφωμα non-Hodgkin, είναι καλύτερο να τα ελέγξετε», καταλήγει ο οργανισμός υγείας.