Το τρόφιμο που προκαλεί διαβήτη αν και δεν έχει ζάχαρη – Aνατρεπτική μελέτη του Χάρβαντ
Υπάρχει ένα τρόφιμο, το οποίο δεν έχει καθόλου ζάχαρη, δεν είναι επεξεργασμένο κι όμως αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Νέα μελέτη του Χάρβαντ ανέδειξε τον κρυμμένο κίνδυνο σε ένα τρόφιμο που τρώμε με μεγάλη συχνότητα.
Έχουμε συνηθίσει να συσχετίζουμε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη με τον διαβήτη, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, αυτό το τρόφιμο χωρίς ζάχαρη, πρέπει να το προσέχουμε.Από τη μελέτη αποδείχθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Κορυφαίοι επιστήμονες από το Χάρβαρντ λένε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση 70 γραμμαρίων βοδινού κρέατος κάθε μέρα, δηλαδή όσο περίπου είναι το μπιφτέκι ενός χάμπουργκερ, συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής, όπως είπαν στη DailyMail.
O διαβήτης τύπου 2 συνήθως συνδέεται με διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρόχειρο φαγητό και καθιστικό τρόπο ζωής.
Το πρόβλημα είναι ένας τύπος σιδήρου στο κρέας
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη που έκαναν με τη συμμετοχή περίπου 200.000 ενηλίκων άνω των 36 ετών, είναι ο σίδηρος αίμης, ένας τύπος σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Τα ευρήματα των ερευνητών του Χάρβαρντ δείχνουν ότι ο σίδηρος αίμης (αιμικός σίδηρος) προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό σας. Αυτό κάνει τον οργανισμό σας να ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.
«Η μείωση της πρόσληψης σιδήρου αίμης, ιδιαίτερα από το κόκκινο κρέας, και η υιοθέτηση μιας διατροφής με περισσότερες φυτικές τροφές μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη», είπε ο Δρ. Hu.
Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία σας
Χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως βλάβη στα νεύρα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται συνήθως από αυτοάνοσο νόσημα. Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται συχνά από επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η έλλειψη άσκησης.
Πρέπει να αφαιρεθεί το κόκκινο κρέας από τη διατροφή για την αποφυγή του διαβήτη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να αποφύγουν τον διαβήτη καλούνται να αποφύγουν τη ζάχαρη με κάθε κόστος. Το κόκκινο κρέας όμως, συνήθως δεν αφαιρείται από τη διατροφή.
Το κρέας στοχοποιείται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που συμβάλλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β.
Οι διαιτολόγοι γνωρίζουμε αυτά τα θέματα, είπε η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας.
Είναι σημαντικό να παίρνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος», είπε η Routhenstein στη DailyMail. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για όσους τρώνε λιγότερο κρέας να παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη και σίδηρο μέσω άλλων πηγών.
Πρωτεΐνη έχουν φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, καθώς και τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Μελέτες συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον διαβήτη
Μελέτες συνδέουν όλο και περισσότερο το κόκκινο κρέας με τον διαβήτη. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Metabolism, οι ερευνητές του Χάρβαρντ περιόρισαν ένα συστατικό του ζωικού κρέατος που πίστευαν ότι θα μπορούσε να προκαλεί αυτόν τον σύνδεσμο: τον σίδηρο αίμης.
Αυτός είναι ένας τύπος σιδήρου που προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη, τη χημική ουσία που βρίσκεται στο αίμα και βοηθά το σώμα να κυκλοφορεί το οξυγόνο. Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα τον περιέχουν, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα.
Οι ερευνητές χώρισαν τους 204.600 συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση την πρόσληψη σιδήρου που προέρχεται από ζώα, φυτά και συμπληρώματα.
Έλεγξαν επίσης παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η άσκηση, η πρόσληψη ζάχαρης, η πρόσληψη λίπους, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, το οικογενειακό ιστορικό και άλλα.
«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα είναι απίθανο να επηρεαστούν από άλλες διατροφικές επιλογές», δήλωσε ο ερευνητής Fenglei Wang, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard.
Όσοι έτρωγαν κρέας είχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη
Τα άτομα που έπαιρναν τον περισσότερο σίδηρο αίμης, περίπου ενάμισι mg την ημέρα, από περίπου 70 γραμμάρια βοδινό κρέας ή 85 γραμμάρια αρνί, είχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που έπαιρναν λιγότερο σίδηρο αίμης.
Μια τυπική μερίδα βοείου κρέατος είναι περίπου 85 γραμμάρια κι ένα μπιφτέκι σε ένα μέτριο χάμπουργκερ, περιέχει 70 γραμμάρια κόκκινο κρέας.
Ένα μεγάλο χάμπουργκερ περιέχει λίγο πάνω από 85 γραμμάρια βοδινό κρέας. Αν τρώγατε λοιπόν ένα την ημέρα, θα είχατε ξεπεράσει το όριο στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές.
Η ομάδα που είχε τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη κατανάλωνε το ισοδύναμο πέντε μεγάλων χάμπουργκερ την εβδομάδα.
Η μυστηριώδης σχέση του διαβήτη τύπου 2 με τον σίδηρο αίμης
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πως θα μπορούσε να εξηγηθεί η σχέση μεταξύ του σιδήρου αίμης και του διαβήτη τύπου 2. Ο Wang είπε όμως, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αιμικό σίδηρο εμφανίζουν επίσης σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη και φλεγμονής.
Όταν ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, σταματά να επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος εξίσου αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σε διαβήτη.
Η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση διαβήτη, προκαλώντας παραδείγματος χάριν, καταπόνηση στο πάγκρεας, κάνοντας δυσκολότερη την επεξεργασία της ζάχαρης από τον οργανισμό.
Πηγή: oloygeia.gr