Το φάρμακο για τη χοληστερόλη που προστατεύει τα μάτια των διαβητικών

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων αιτιών απώλειας όρασης παγκοσμίως και η μόνη σημαντική αιτία που έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Φαινοφιμπράτη: Το φάρμακο για τη χοληστερόλη κατά της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Η φαινοφιμπράτη είναι ένα δισκίο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης για περισσότερα από 30 χρόνια. Προηγούμενα αποτελέσματα από επιμέρους μελέτες που εξετάζουν θεραπείες για καρδιακές παθήσεις είχαν υποδείξει ότι η φαινοφιμπράτη μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, αλλά χρειάζονταν πιο πειστικά αποτελέσματα.

Σε συντονισμό από την Oxford Population Health, η δοκιμή LENS συνέκρινε τις επιδράσεις της φαινοφιμπράτης με ένα εικονικό φάρμακο στην εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας σε 1.151 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 στη Σκωτία. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πρώιμη έως μέτρια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όταν συμμετείχαν στη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν φαινοφιμπράτη είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστεί να παραπεμφθούν για εξειδικευμένη φροντίδα ή θεραπεία για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή ωχρά κηλίδα (μια προοδευτική οφθαλμική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης) σε διάστημα 4 ετών σε σύγκριση με άτομα που είχαν λάβει να λάβει εικονικό φάρμακο.

Η θεραπεία με φαινοφιμπράτη συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οιδήματος της ωχράς κηλίδας (πρήξιμο στο πίσω μέρος του ματιού) και χαμηλότερο κίνδυνο ανάγκης θεραπείας για αμφιβληστροειδοπάθεια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, και τα οφέλη της φαινοφιμπράτης ήταν παρόμοια σε άτομα με και διαβήτη τύπου1 και 2 και σε άτομα με φυσιολογική και μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Ο Δρ. David Preiss, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παραμένει η κύρια αιτία απώλειας όρασης. Ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι σημαντικός, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί για πολλούς ανθρώπους, ενώ είναι λίγες και οι άλλες διαθέσιμες θεραπείες».

«Χρειαζόμαστε απλές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για τη μείωση της εξέλιξης της διαβητικής οφθαλμικής νόσου. Η φαινοφιμπράτη μπορεί επομένως να προσφέρει μια πολύτιμη προσθήκη για τη θεραπεία ατόμων με πρώιμη έως μέτρια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια», συμπλήρωσε.

Η άποψη των ασθενών για την κλινική δοκιμή

Ο Melville Henry, ένας συμμετέχων στη δοκιμή LENS από το Leven, είπε: «Η συμμετοχή στη δοκιμή ήταν πολύ εύκολη. Δεν υπήρχε τίποτα δύσκολο. Απλώς έπρεπε να ακολουθήσω τις οδηγίες και να πάρω τα δισκία. Έκανα τα ραντεβού μου στην τοπική ερευνητική κλινική στο πρώτα και μετά είχα τακτικά τηλεφωνήματα για να ρωτήσω για την πρόοδό μου».

Η Linda Gillespie, συμμετέχουσα στη δοκιμή LENS από το Kirkcaldy, είπε: «Επισκέφθηκα την κλινική για διαβητικούς οφθαλμικούς ελέγχους, οπότε η συμμετοχή στη δοκιμή ήταν εξαιρετικά εύκολη, δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτώ. Αν είχα ερωτήσεις, κάποιος ήταν πάντα στο τηλέφωνο, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμμετάσχω στην έρευνα γιατί χωρίς δοκιμές όπως το LENS δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

«Τα προβλήματα με τα μάτια είναι μια τρομακτική και πολύ συχνή επιπλοκή του διαβήτη. Αλλά η έγκαιρη δράση μπορεί να σταματήσει τα πρώτα σημάδια βλάβης που εξελίσσονται σε καταστροφική απώλεια όρασης. Είμαστε ενθουσιασμένοι από τα θετικά αποτελέσματα της σημαντικής δοκιμής μιας νέας θεραπείας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της οφθαλμικής βλάβης, η οποία έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει πολλά άτομα με διαβήτη», κατέληξε η Δρ. Lucy Chambers, Επικεφαλής Επικοινωνίας Ερευνών στο Diabetes UK.

Πηγή: oloygeia,gr