Το τέταρτο κύμα κορονοϊού και η απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» επισπεύδει το υποχρεωτικό σχέδιο εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα να ξεκλειδώσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες η πρώτη φάση από τις τέσσερις φάσεις του σχεδιασμού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Το ευαίσθητο θέμα πιθανόν να ανοίξει για πρώτη φορά μέσα στον Ιούλιο. Δεν θα γίνει οριζόντια για όλες τις προς το παρών πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Οσον αφορά στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, αυτό θα κριθεί αναγκαίο σε επόμενο στάδιο μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα στο δεύτερο 15μερο του Αυγούστου.
Με δεδομένη την κατάσταση ύψιστης επιφυλακής αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Φάση 1
Μέσα στο Ιούλιο θα βγει η απόφαση για το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας και μονάδες ευπαθών ατόμων. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ένταξη στο μέτρο του διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού στις συγκεκριμένες δομές
Φάση 2
Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η απόφαση για το προσωπικό των νοσοκομείων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό), όπως και για το προσωπικό στα κέντρα υγείας και στις κλινικές.
Φάση 3
Εμβολιασμός καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο και θα αξιολογηθεί με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών.
Φάση 4
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εμβολιασμό για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των στρατιωτικών μονάδων, όπως και για αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Θα εξεταστεί επίσης και η περίπτωση εμβολιασμού του προσωπικού ειδικών μονάδων Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ.
Ποιες οι συνέπειες για τους αρνητές
Για τον καθορισμό των ραντεβού θα δίνεται επαρκές χρονικό διάστημα, ενώ όσοι επιμείνουν στην άρνηση για εμβολιασμό θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται οι εξής προϋποθέσεις: Να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (για τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.
Στο τραπέζι έχει πέσει είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με τους πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως αναστολή εργασίας.