Το όσπριο της άνοιξης που βελτιώνει πίεση, χοληστερίνη και βάρος και μειώνει τα συμπτώματα αναιμίας

Υπάρχει ένα τρόφιμο που θεωρείται το «όσπριο της άνοιξης», καθώς λέγεται ότι σηματοδοτεί τον ερχομό αυτής της υπέροχης εποχής. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο, μεταξύ πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και της χοληστερόλης. Ποιο είναι;

Το όσπριο της άνοιξης και τα οφέλη του για την υγεία

Τα μπιζέλια είναι πράσινα όσπρια σε λοβούς. Έχουν μια ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση και τρώγονται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Πιστεύεται ότι προσφέρουν εντυπωσιακές επιδράσεις στην υγεία, όπως βελτιωμένη κινητική λειτουργία και ανοσία.

  1. Μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
  2. Είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών
  3. Μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αναιμίας
  4. Μπορούν να βελτιώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
  5. Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
  6. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

1. Μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Τα μπιζέλια είναι πλούσια σε λεβοντόπα (L-dopa), μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει στον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η νόσος Πάρκινσον προκαλεί τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, οδηγώντας σε τρόμο, προβλήματα με την κινητική λειτουργία και δυσκολία στο περπάτημα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα που περιέχουν L-dopa.

Επομένως, η κατανάλωση μπιζελιών μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη. Μια μικρή μελέτη σε 11 άτομα με νόσο Πάρκινσον διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1,5 φλιτζανιών (250 γραμμάρια) μπιζελιών μετά από 12 ώρες χωρίς φαρμακευτική αγωγή είχε συγκρίσιμη θετική επίδραση στα επίπεδα ντοπαμίνης στο αίμα και στην κινητική λειτουργία με τα φάρμακα L-dopa.

Μια άλλη μελέτη σε 6 ενήλικες με νόσο Πάρκινσον έδειξε ότι η κατανάλωση 100-200 γραμμαρίων μπιζελιών με το φάρμακο κατά του Πάρκινσον καρβιντόπα βελτίωσε τα συμπτώματα καθώς και τους παραδοσιακούς συνδυασμούς φαρμάκων. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που τα μπιζέλια είναι πλούσια σε L-dopa, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση των φαρμάκων.

2. Ευεργετικό για την υγεία των οστών

Τα μπιζέλια είναι πλούσια σε μαγγάνιο και χαλκό, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αποτρέψουν την οστική απώλεια. Ο ακριβής ρόλος τους στην υγεία των οστών δεν είναι σαφής, αλλά μελέτες σε αρουραίους υποδηλώνουν ότι οι ανεπάρκειες μαγγανίου και χαλκού μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένο σχηματισμό οστών και αυξημένη απέκκριση ασβεστίου.

Έρευνα σε ανθρώπους υποδηλώνει επίσης ότι το μαγγάνιο και ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή των οστών. Μια μονοετής μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αδύναμα οστά διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος με μαγγάνιο και χαλκό, καθώς και βιταμίνη D, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, βελτίωσε την οστική μάζα.

Πρόσθετη έρευνα έχει δείξει ότι το μαγγάνιο και ο χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστιο και ψευδάργυρο μπορούν να αποτρέψουν την οστική απώλεια σε υγιείς ηλικιωμένες γυναίκες.

Το αρχαίο σφαιρικό όσπριο που προστατεύει από καρκίνο, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το έντερο

3. Μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αναιμίας

Η κατανάλωση φασολιών μπιζελιών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της αναιμίας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από κόπωση, αδυναμία, ζάλη και δύσπνοια.

Μια μελέτη σε 200 νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες ανέφεραν ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη σιδήρου είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία σε σύγκριση με εκείνες με επαρκή πρόσληψη. Η τακτική κατανάλωση μπιζελιών και άλλων φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και να βελτιώσει τα συμπτώματα αναιμίας.

Ωστόσο, τα μπιζέλια περιέχουν μια μορφή σιδήρου που απορροφάται καλύτερα με τη βιταμίνη C από τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή ή οι πιπεριές. Επιπλέον, δεν συνιστώνται για άτομα με γενετική διαταραχή ανεπάρκειας αφυδρογονάσης 6-φωσφορικής γλυκόζης, καθώς η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό είδος αιματολογικού προβλήματος που ονομάζεται αιμολυτική αναιμία.

4. Μπορούν να βελτιώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα μπιζέλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο που μπορούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέψουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ένα διατροφικό πρότυπο που συνιστά τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μια 10ετής μελέτη σε 28.349 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες με την υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνες με χαμηλότερη πρόσληψη αυτού του μετάλλου.

Με βάση αυτήν την έρευνα, η κατανάλωση μιας διατροφής που περιέχει μπιζέλια και άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

5. Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Τα μπιζέλια μπορεί να είναι καλά για τη μέση σας. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού (170 γραμμάρια) παρέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών με μόνο 187 θερμίδες. Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη σε 19 ενήλικες διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 30% θερμίδων από πρωτεΐνες αύξησε το αίσθημα πληρότητας και μείωσε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 441 θερμίδες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μια δίαιτα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά μόνο 15% από πρωτεΐνες.

Μια άλλη τετραετής μελέτη σε 522 άτομα παρατήρησε ότι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με περισσότερα από 15 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες έχασαν πάνω από 2,4 κιλά περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν μια δίαιτα με λιγότερες φυτικές ίνες. Έτσι, η προσθήκη μπιζελιών πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους.

6. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών στα μπιζέλια είναι διαλυτό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να προάγουν την υγιή κινητικότητα του εντέρου απορροφώντας νερό στο έντερο, σχηματίζοντας μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και μαλακώνοντας τα κόπρανα σας.

Μπορούν επίσης να συνδεθούν και να απομακρύνουν τη χοληστερόλη από το σώμα σας. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα τόσο σε υγιείς ενήλικες όσο και σε άτομα με αυξημένα επίπεδα.

Μια τρίμηνη μελέτη σε 53 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν δύο επιπλέον γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα παρουσίασαν μείωση 12,8% στην «κακή»-LDL χοληστερόλη, ενώ η ομάδα που έτρωγε λιγότερες φυτικές ίνες δεν είχε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα LDL.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 10 μελετών που επικεντρώθηκαν στην επίδραση των πλούσιων σε φυτικές ίνες οσπρίων στα επίπεδα χοληστερόλης διαπίστωσε ότι οι δίαιτες που περιελάμβαναν αυτό το είδος τροφής συσχετίστηκαν με μέτριες μειώσεις στα επίπεδα της συνολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης. Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, η προσθήκη μπιζελιών στη διατροφή σας μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Πηγές: HealthlineUSDAAdvanced NeurologyMovement DisordersTerapevticheskii arkhivClinical Medicine Insights: Women’s HealthThe American Journal of CardiologyThe American Journal of Clinical NutritionDiabetologiaNutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases