Το clawback οδηγεί σε απόγνωση τις Ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ για το clawback στις αιμοκαθάρσεις που διενεργούνται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού από τον Ιανουάριο του 2024, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας (ΣΙΚΕ) με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Κάνει λόγο για αστοχίες στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ σε βάρος των Γενικών Κλινικών και ζητά επανυπολογισμό του ορίου του προϋπολογισμού του 2024 και έως ότου γίνει αυτό, να μην παρακρατείται η μηνιαία προείσπραξη clawback.

«Μετά την απόφαση για τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2024 με έκπληξη διαπιστώθηκε πως τα όρια για τις υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) μειώθηκαν κατά 13,92% (Όριο 2023: 28.000.000,00 – Όριο 2024: 24.100.000,00), με αποτέλεσμα ήδη από τον μήνα Ιανουάριο του 2024 να προκύπτει clawback ποσοστού 12,94%».

Ο ΣΙΚΕ εξηγεί ότι «η διαδικασία χρεώσεων και υποβολών όπως έχει καθοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 11 χρόνια, με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή υπερχρεώσεων από τους παρόχους δεν αφήνει περιθώρια για το αφήγημα της τεχνητής, προκλητής δαπάνης.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αστοχίες στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ είναι σε βάρος των Γενικών Κλινικών και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε βάρος των Κλινικών εκείνων που λειτουργούν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού».

Αύξηση του κόστους λειτουργίας

Ο ΣΙΚΕ σημειώνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια τα κόστη λειτουργίας των ΜΤΝ αυξάνονται σταθερά και σωρευτικά άνω του 20% στο σύνολό τους με τα κόστη μισθοδοσίας, ενέργειας και υγειονομικού υλικού, αλλά και με τα κόστη για τα μέτρα ατομικής προστασίας των νεφροπαθών από την Covid-19 τα οποία έχουν αναλάβει πλήρως οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (PCR Test, Rapid Test, Μάσκες FFP2, Αντισηπτικά κλπ).

«Η αποζημίωση της αιμοκάθαρσης από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ΜΤΝ έχει υπολογιστεί στα 105,00 ευρώ ανά συνεδρία και από την οποία αφαιρείται το Rebate (περίπου 5%) και οι ΜΤΝ αποζημιώνονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ και ορθά ο ασθενής/νεφροπαθής δεν έχει καμία συμμετοχή.

Με την αύξηση στα κόστη λειτουργίας τα τελευταία χρόνια και με την επιλογή να επιβληθεί πλέον και clawback της τάξης του 12,94% οι Ιδιωτικές Κλινικές μέλη του ΣΙΚΕ οδηγούνται σε βέβαιο λουκέτο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ επανυπολογισμό του ορίου του προϋπολογισμού του 2024 που αφορά τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και έως ότου γίνει αυτό, να μην παρακρατείται η μηνιαία προείσπραξη claw back.