Τρίτη δόση εμβολίου σε εφήβους: Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Απαντήσεις για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού.

Όταν ρωτήθηκε για την τρίτη δόση στα παιδιά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε έφηβους με ανοσοκαταστολή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη πρόταση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών με την τρίτη δόση.

Πάντως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16-17 ετών, έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή ακόμα δεν έχει διατυπώσει συστάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Αναφερόμενη στην σύσταση του FDA για τα παιδιά 16 έως 17 ετών με αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, είπε ότι η επιτροπή επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει με νέα δεδομένα που θα αφορούν στη χώρα μας.

«Ο παιδίατρος ξέρει πότε πρέπει να γίνουν τα υπόλοιπα εμβόλια»

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό, τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές των άλλων εμβολιασμών», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως ο παιδίατρος ξέρει πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η ίδια είπε πως είναι ανάλογες με των συνηθισμένων εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Επιπλέον τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προχωρώντας σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11.

«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», τόνισε. Όπως είπε, «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες»

Στην περίπτωση, όμως, που ένα παιδί έχει νοσήσει η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγείται 3 μήνες μετά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να μην υπάρξουν αναβολές στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των άλλων ασθενειών.Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αυτές είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή λίγος πυρετός ή λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.  Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.