Τρίτη δόση στο επτάμηνο ή… «lockdown» για τους άνω των 60, τι αλλάζει

Στο τραπέζι το «lockdown» για τους άνω των 60 οι οποίοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού εντός του 7μήνου, τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης.

Παράλληλα, το πιστοποιητικό νόσησης θα λήγει στους 3 μήνες (αντί για τους 6 που έληγε έως τώρα), με την ΚΥΑ που αναμένεται να «ρίχνει φως» στις λεπτομέρειες της απόφασης.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως είχε γίνει γνωστό, η Επιτροπή Ειδικών έχει εισηγηθεί ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ.

Στο τραπέζι «lockdown» στους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που δεν προχώρησαν σε τρίτη δόση του εμβολίου εντός του επταμήνου.

Πιο αναλυτικά, από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να μπει «στοπ» στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης στους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν με την τρίτη δόση στους επτά μήνες.

Σύμφωνα με το Star, το πιστοποιητικό εμβολιασμού των άνω των 60 που έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, θα λήγει αυτομάτως.

Έτσι, θα ακολουθήσει και… «πόρτα» από εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενώ θα πρέπει να πηγαίνουν με δύο rapid test την εβδομάδα στη δουλειά τους, ακριβώς όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά, εσωτερικούς χώρους άθλησης), ενώ θα χρειάζονται rapid test για χώνια σε εμπορικά καταστήματα και για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Το συγκεκριμένο μέτρο, επηρεάζει τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.