Τρομάζει τους ειδικούς η υπερ-μεταδοτικότητα της «Δέλτα»: Σε τρεις εβδομάδες μειώθηκε δέκα χρόνια η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων – Η εικόνα στα νοσοκομεία

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρονία, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στην Ελλάδα και με την πεποίθηση ότι θα κυριαρχήσει έως τα τέλη του Αυγούστου, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη μεταδοτικότητά της στην κοινότητα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα το εμβολιασμού. Η επιχείρηση πειθώ επικεντρώνεται στους νέους, οι οποίοι αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις ΜΕΘ, όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι οι νέοι άρχισαν να διασπείρουν τον ιό στους μεγαλύτερους σε ηλικία, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους, που διασκεδάζουν σιγά σιγά, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά. 

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρονία, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο, μετά το τέλος της εφημερίας σημειώθηκαν αρκετές προσελεύσεις νέων ατόμων με πυρετό, με ελαφρά συμπτωματολογία και εμβολιασμένων. 

«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορωνοϊό. Το θέμα είναι να το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς θα σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πέτυχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πέτυχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που έχει σημασία είναι να τεθούν κίνητρα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένα κίνητρο για τους νέους, μαθητές και φοιτητές, είναι να λειτουργήσει ξανά η εκπαίδευση. «Οι φοιτητές πρέπει να μπουν ξανά στα αμφιθέατρα, να διεκδικήσουν», δήλωσε στο Mega.

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.

«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης. Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης. Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κορωνοϊός».

«Ελπίζω πως δεν θα δούμε ξανά τις εικόνες αυτές. Πιστεύω ο Αύγουστος θα είναι σημαντικός, γιατί δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Από σήμερα άλλωστε ξεκινούν τα ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβίζουμε και να πανικοβάλουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως μέσα σε μια πανδημική κρίση την πληρώνουν και άλλα νοσήματα. Από φόβο και αναστολές των ανθρώπων που δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

Βατόπουλος: Υπάρχουν και νέοι στις ΜΕΘ

Για τη σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για τη μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης τόνισε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

Ανέφερε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός επρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί.  Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεια που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Για το ενδέχομενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με τη «συνταγή» της Μυκόνου είπε πως «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησία «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές, όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στη διασπορά του ιού στα νησιά».

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι υπαρκτό ως σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα ».

Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18άρηδες,  νομίζω δεν εμβολιάζονται από αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Επίσης, προειδοποίησε ότι «ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»
 
Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.