Τότε θα καταργηθούν οι μάσκες – Θα ισχύσουν παραπάνω «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους;

Ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο γεγονός πως τα κρούσματα στις περιοχές αυτές, αντί να μειωθούν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν αυξητική τάση.

Δεν απελευθερώθηκαν εξ ολοκλήρου οι δραστηριότητες και αρχίσαμε να αδημονούμε αρχικά, πότε θα βγάλουμε τις μάσκες και ποια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων, σε μια κρίσιμη καμπή που ο αριθμός των  κρούσματα είναι σταθερός μεν  αλλά υψηλός. Είναι εφικτό να μιλάμε μια τέτοια στιγμή για προνόμια τη στιγμή που ο ιός δείχνει το πιο ισχυρό του πρόσωπο μέσα από τις μεταλλάξεις;Ωστόσο οι ειδικοί δεν διστάζουν να απαντήσουν, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουμε τέτοιες βλέψεις.   Στην τελευταία ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Το βασικότερο προνόμιο  των εμβολιασμένων  είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους να μην νοσήσουν» Ενώ πρόσθεσε:  «Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self test. Πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Γίνονται 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας.

Πάντως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ των περισσότερων ελευθεριών σε πλήρως εμβολιασμένους. « Για ένα βασικά λόγο και γιατί είναι υγειονομικά σωστό. Αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως έχει ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσει και ακόμα πιο ελάχιστο να μεταδώσει σε κάποιον τον ιό.Ακόμα και αν νοσήσει που είναι κάτω από 10% η πιθανότητα το ιικό φορτίο, δηλαδή η συγκέντρωση του ιού που έχει στο αναπνευστικό του είναι ελάχιστη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να είναι μεταδοτικός».

«Παράθυρο» για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί είχε αφήσει ανοιχτό και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προ ημερών, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».