Υπέρταση: Πρωτοποριακή θεραπεία εξαλείφει την ανάγκη για φάρμακα – Ξεκίνησε σε υπερταστικούς ασθενείς στις ΗΠΑ

Για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με υπέρταση, ο καλός έλεγχος της νόσου είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και τη ζωή τους. Μια νέα τεχνική που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να θεραπεύσει οριστικά τη νόσο και να απαλλαγεί ο ασθενής από τα φάρμακα.

Όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να δυσκολεύονται να την κρατήσουν υπό έλεγχο, ακόμη και με φάρμακα. Οι γιατροί στις ΗΠΑ δοκιμάζουν μια νέα -εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προσέγγιση για τους πιο δύσκολους στη θεραπεία ασθενείς τους.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ορίζεται ως τιμές 130 πάνω από 80 και υψηλότερες, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια ή θάνατο.

Η νέα μέθοδος για την υπέρταση που μειώνει την ανάγκη για φάρμακα

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, που ονομάζεται υπερηχογραφική νεφρική απονεύρωση, ο γιατρός περνάει έναν καθετήρα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στη βουβωνική χώρα μέχρι τα νεφρά. Η ενέργεια και η θερμότητα που καθοδηγούνται από τον υπέρηχο χρησιμοποιούνται για να εξαλείψουν τα υπερδραστήρια νεύρα που περιβάλλουν τις νεφρικές αρτηρίες, τα οποία τροφοδοτούν την αυξανόμενη αρτηριακή πίεση.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα με ανθεκτικά αποτελέσματα. Συνήθως αναμένουμε από τους ασθενείς να έχουν τουλάχιστον 8 έως 10 βαθμούς μείωση της περιπατητικής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Δρ. Benham Tehrani, καρδιολόγος στην INOVA Schar Heart and Vascular που πραγματοποίησε τη διαδικασία στον Fontana και συμπλήρωσε:

«Μια μείωση πέντε μονάδων της αρτηριακής πίεσης, για παράδειγμα, σχετίζεται με 27% μείωση του εγκεφαλικού, 25% μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας, 15% μείωση της χρόνιας νεφρικής νόσου και τουλάχιστον 15% μείωση των θανάτων. Επομένως, στοχεύουμε να πετύχουμε αυτή και ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Στόχος μας είναι να δούμε αν μπορούμε να απογαλακτίσουμε τους ασθενείς από τα φάρμακα».

Η ίδια η θεραπεία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα. Πιλοτικές μελέτες έδειξαν λίγες παρενέργειες από τη θεραπεία. Για να υποβληθούν στη διαδικασία, οι ασθενείς πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικής υπέρτασης, και να λαμβάνουν τρία ή περισσότερα διαφορετικά φάρμακα.

Η εμπειρία ενός ασθενή με τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της υπέρτασης

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να βοηθά ακόμη και επαγγελματίες υγείας που έχουν υπέρταση, όπως ο Robert Fontana, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός γιατρού για 40 χρόνια. «Όντας επαγγελματίας υγείας, γνωρίζω τον κίνδυνο που έχω με την υπέρταση», δήλωσε ο Fontana και εξήγησε:

«Λαμβάνω φάρμακα για περισσότερα από 30 χρόνια. Πιο πρόσφατα, έχω φτάνει να παίρνω μέχρι και τρία διαφορετικά φάρμακα για να ελέγξω την υπέρτασή μου και αυξάνω τη δόση μου».

Ο ασθενής λέει ότι κάθε φάρμακο έφερε διαφορετικές παρενέργειες και τίποτα δεν έφερε ανακούφιση. Τότε ήταν που άκουσε για τη νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που εγκρίθηκε από τον FDA τον Νοέμβριο του 2023 και που θα μπορούσε να καταπολεμήσει με ασφάλεια την ανθεκτική στα φάρμακα υπέρτασή του.

Ο Fontana ήταν μεταξύ των πρώτων στην περιοχή DC που υποβλήθηκε στη διαδικασία και λέει ότι οι τιμές του πλέον έχουν πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα και ελπίζει να μειώσει τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνει.

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι ότι οι τιμές μου έχουν μειωθείΟ μακροπρόθεσμος στόχος θα ήταν ότι θα μπορούσα όχι μόνο να μειώσω αλλά ίσως και να εξαλείψω ορισμένα από τα φάρμακα που παίρνω για την υπέρταση. Είναι ένα όφελος ζωής», κατέληξε ο ασθενής.

Τα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα θεραπεία για την υπέρταση

Η νεφρική απονεύρωση με χρήση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων είναι μια οικονομικά αποδοτική και υψηλής αξίας παρέμβαση για τη θεραπεία της ανεξέλεγκτης υπέρτασης, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JSCAI.

«Η θεραπεία νεφρικής απονεύρωσης εμπίπτει στην κατηγορία της παρέμβασης υψηλής αξίας, αν λάβουμε υπόψη, φυσικά, ότι η υπέρταση είναι η παγκόσμια κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας και μπορούμε να επιτύχουμε αρκετά σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης με αυτή», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. David Kandzari μιλώντας στο TCTMD.

Σχολιάζοντας με τη σειρά του, ο Rajesh Swaminathan από το Πανεπιστήμιο Duke, επικεφαλής συγγραφέας μιας δήλωσης της Εταιρείας Καρδιαγγειακής Αγγειογραφίας και Παρεμβάσεων σχετικά με τη νεφρική απονεύρωση, εξήγησε πως έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες ότι αυτή η τεχνολογία είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

«Μελέτες έχουν δείξει πτώσεις της αρτηριακής πίεσης μετά από ​​τη διαδικασία που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου και μυοκαρδίου, μαζί με μειώσεις του φόρτου φαρμάκων, σημείωσε ο επιστήμονας.

Μετά από ένα μακρύ ερευνητικό ταξίδι, οι κλινικοί γιατροί των ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση στη νεφρική απονεύρωση τον Νοέμβριο του 2023, όταν ο FDA ενέκρινε δύο συστήματα με βάση πολλαπλές θετικές ψευδοελεγχόμενες δοκιμές.

Και τα δύο έχουν ευρείες ενδείξεις για τη θεραπεία της υπέρτασης όταν η τροποποίηση του τρόπου ζωής και τα φάρμακα αποτυγχάνουν να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση.