Υπέρταση: Τι να τρώμε για να ρίξουμε την πίεση χαμηλά

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε καλά τι είναι η υπέρταση και τι την προκαλεί; Η απάντηση είναι λίγοι.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε μας βοηθούν να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση ενώ άλλες την αυξάνουν. Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγουμε και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης; Οι ειδικοί της κλινικής Cleveland έχουν την απάντηση.

Τι είναι η υπέρταση
Πριν εξηγήσουμε ποιες τροφές πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας κατά την πρόληψη και ορθή διαχείριση της αρτηριακής μας πίεσης, ας δούμε κάποια πράγματα για αυτή τη σιωπηλή νόσο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία τα αγγεία δέχονται αυξημένη πίεση στα τοιχώματά τους. H καρδιά διοχετεύει με αίμα τις αρτηρίες, που το μεταφέρουν αντίστοιχα σε όλο το σώμα. Στην υπέρταση η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες είναι πολύ μεγάλη.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και η αυξομείωση του βάρους την επηρεάζει, αυξάνοντάς την όταν παχαίνουμε και μειώνοντάς την όταν αδυνατίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Cleveland, για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης αποφεύγοντας την υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, να αντικαταστήσουμε το αλάτι στο φαγητό μας με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι ή χυμούς φρούτων και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη και έτοιμες σος στις σαλάτες μας.

Ποιες τροφές μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας

Αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1 %, γιαούρτι
Άπαχο κρέας
Γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
Ανάλατα δημητριακά
Τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι
Φρούτα
Λαχανικά
Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες ανάλατα
Ψωμί
Ανάλατους σπόρους (ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους) και ανάλατα καρύδια
Ποια φαγητά θα πρέπει να αποφύγουμε

Βούτυρο και μαργαρίνη
Dressings και σάλτσες
Λιπαρά κρέατα
Πλήρη γαλακτοκομικά
Τηγανητά
Αλατισμένα σνακ
Συσκευασμένες σούπες
Fast Food
Αλλαντικά
Πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νάτριο, ένα μέταλλο που υπάρχει φύσικα σε ορισμένα τρόφιμα. Το νάτριο όμως είναι ταυτόχρονα η ουσία που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, που περιέχει νάτριο, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών για να αποβάλλειτο περίσσιο νάτριο μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε καθημερινά σε κατανάλωση τα 1.500 mg νατρίου, όπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ισοδυναμεί με 2.400 mg.

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου στην τροφή μας

Αποφεύγουμε το επιτραπέζιο αλάτι

Διαβάζουμε τα συστατικά στις ταμπέλες των τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με χαμηλά ποσοστά νατρίου και άλατος

Ποιες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου

Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο νάτριο είναι συνήθως τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα έτοιμα γεύματα κρεατικών, τα λουκάνικα, το μπέικον και το χοιρινό. Οι σάλτσες επίσης, όπως είναι η κέτσαπ, η σόγια σως και τα dressingπεριέχουν άφθονο νάτριο μαζί με τα κατεψυγμένα προιόντα, τα έτοιμα σνακ όπως τα πατατάκια.

Τέλος αφού ακολουθήσουμε τις παραπάνω αλλάγες στη διατροφή μας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον περιορισμό στην κατανάλωση του αλκοόλ και φυσικά να εντάξουμε στη διατροφή μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες