Υπέρταση: Το ελληνικό τρόφιμο που μειώνει κατά 13% την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα
Ένα απλό τρόφιμο που καταναλώνουμε συχνά στην Ελλάδα στο πρωινό μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της υπέρτασης .Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Ο διατροφολόγος Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, συνιστά το τρόφιμο αυτό χωρίς πρόσθετα συστατικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά.
Τι έδειξαν οι έρευνες για το γιαούρτι και την υπέρταση
Η έρευνα δείχνει ότι το φυσικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα και είναι πλούσιο σε «καλά» βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μια μερίδα καθημερινά έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.
Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι τα βακτήρια στο γιαούρτι μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της απελευθέρωσης πρωτεϊνών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε μη επεξεργασμένα είδη για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση 28 μελετών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 13%.
Επιπλέον, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης γαλακτοκομικών κατά 200 γραμμάρια συσχετίστηκε με 5% μείωση του κινδύνου υπέρτασης.
Μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού καθημερινά συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Πριν από δέκα χρόνια, επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι μια μερίδα 28 γραμμαρίων γιαουρτιού κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 18%.
Τα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση
Ο διατροφολόγος Τιμ Σπέκτορ έχει μοιραστεί στο παρελθόν την ιδανική συνταγή πρωινού που περιέχει ελληνικό γιαούρτι, κεφίρ και μούρα. «Συνδυάζοντας απλώς λίγο ελληνικό γιαούρτι, λίγο κεφίρ, λίγους ξηρούς καρπούς και μερικά μούρα, μπορείς να πάρεις πάνω από 17 γραμμάρια πρωτεΐνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σπέκτορ τόνισε τα πολυάριθμα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, δηλώνοντας: «Συγκεκριμένα, φαίνεται να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των αλλεργιών, των λοιμώξεων, του καρκίνου και της γήρανσης, χάρη στην αλληλεπίδρασή τους με τα βακτήρια του εντέρου».
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα γιαούρτια με γεύση φρούτων που ισχυρίζονται ότι είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου μπορούν να περιέχουν έως και 14,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μικρή ποσότητα, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 3 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Σπέκτορ.
Και πρόσθεσε: «Το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το τεχνητά ζαχαρούχο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ελαφρύ, χωρίς λιπαρά. Εκτός από το ότι περιέχουν 7,5 γραμμάρια ζάχαρης φρούτων ανά μερίδα, είναι επίσης συσκευασμένα με γαλακτωματοποιητές και τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν επιζήμια αλλοίωση στο μικροβίωμα του εντέρου».
Ο ίδιος προτιμά γιαούρτια χωρίς γεύση, χωρίς πρόσθετα συστατικά και προσθέτει τις δικές του γεύσεις στο σπίτι με κατεψυγμένα μούρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και κανέλα. Εξήγησε: «Τείνω να αποφεύγω τα γιαούρτια χωρίς λιπαρά, καθώς αυτά αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μου. Επιλέγοντας γιαούρτια που περιέχουν λίπος, αισθάνομαι χορτάτος για περισσότερο διάστημα».