Υπερμεταδοτική η υποπαραλλαγή «Κράκεν»

Καμπάνες για την αυξημένη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής «Κράκεν» ακούστηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Αγγλία, αλλά και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, η «Κράκεν» ή αλλιώς «στέλεχος ΧΒΒ.1.5» είναι το πιο μεταδοτικό από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

«Ο λόγος για αυτό είναι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν σε αυτή την υποπαραλλαγή της Ομικρον που επιτρέπουν στον ιό αυτό να προσκολλάται στο κύτταρο και να πολλαπλασιάζεται εύκολα», επεσήμανε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος και τεχνική επικεφαλής στον ΠΟΥ, για την αντιμετώπιση του Covid.

«Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε τον χειμώνα προτού μια τέτοια παραλλαγή εξαπλωθεί ανάμεσά μας», σχολίασε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, για το στέλεχος που αποτελεί πλέον το 75% των κρουσμάτων παγκοσμίως. Με τις ΗΠΑ να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Γι’ αυτό και οι Άγγλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, με την «Daily Mail» αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Λονδίνο παρακολουθούν την πορεία της «Κράκεν» για να πάρουν μέτρα, εάν αυτά καταστούν αναγκαία.