Υπερτασικοί 6χρονοι: Η ανησυχητική επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία των παιδιών

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε οποιαδήποτε ηλικία. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, παιδιά ακόμα και 6 ετών μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω αν μένουν αδρανή.

Σύμφωνα με επιστήμονες οι υπέρβαροι νεαροί ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στους καναπέδες τους και όχι αρκετό χρόνο στο πάρκο, παίζοντας σπορ ή απλά μένοντας ενεργοί.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω για να απαλλαχτούν από τα παραπανίσια ηλικία από μικρή ηλικία.

«Πολύ συχνά, η υψηλή αρτηριακή πίεση και/ ή η παχυσαρκία συνυπάρχουν στην ίδια οικογένεια. Ακόμα και όταν αυτό ισχύει, όμως, είναι επιθυμητό να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας» αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας καθηγητής Giovanni de Simone του Πανεπιστημίου της Νάπολι Federico II.

Η έλλειψη δραστηριότητας, η κατανάλωση πολλών σακχαρούχων και αλατισμένων φαγητών και τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται για 9/10 περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους. Τα διεθνή ευρήματα της ομάδας βασίστηκαν σε παιδιά 6-16 ετών με υπέρταση σε όλη την Ευρώπη.

Οι διατροφικές συστάσεις για τη θεραπεία της πάθησης συμπεριλαμβάνουν την αύξηση κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, την αποφυγή σακχαρούχων ποτών και κορεσμένου λίπους. Το τελευταίο είναι άφθονο σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές, όπως η πίτσα, τα νάγκετ, τα πατατάκια και τα έτοιμα γεύματα.

Πώς τα παιδιά μπορούν να διατηρηθούν σε φόρμα;

Οι ερευνητές συνιστούν στους νέους να κάνουν τουλάχιστον μία ώρα μέτρια έως έντονη άσκηση κάθε μέρα. Αυτό περιλαμβάνει τζόκινγκ, ποδηλασία ή κολύμπι. Τα παιδιά πρέπει επίσης να αποφεύγουν περισσότερες από δύο ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες.

«Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά τους βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας smartphone και να προτείνουν ενεργές εναλλακτικές λύσεις», λέει ο καθηγητής de Simone.

Η ομάδα λέει ότι οι οικογένειες πρέπει να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια βάρους , τη δίαιτα και τη σωματική δραστηριότητα – που επικεντρώνεται στις πτυχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βελτίωση.

«Η καταγραφή βάρους, οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση με την πάροδο του χρόνου – αλλά χωρίς να γίνονται εμμονές – μπορούν να βοηθήσουν τους νέους και τις οικογένειές τους να παρακολουθούν την πρόοδο προς τους στόχους τους», συνεχίζει ο συγγραφέας της μελέτης.

Γράφοντας στο European Heart Journal , οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ένα «σύστημα ανταμοιβής που προάγει την υγεία».

«Τα ιδανικά κίνητρα είναι εκείνα που αυξάνουν την κοινωνική υποστήριξη και ενισχύουν την αξία στοχευμένων συμπεριφορών, όπως μια οικογενειακή βόλτα με ποδήλατο ή μια βόλτα με φίλους», προσθέτει ο καθηγητής de Simone.

Η έκθεση αναφέρεται στην παιδική παχυσαρκία και την υπέρταση ως «ύπουλα αδέρφια» που σταδιακά γίνονται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων στη μετέπειτα ζωή, διακόπτοντας την παροχή αίματος στα κύρια όργανα.