Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζεται να βάλει τάξη σε χειρουργεία, ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ από τον Σεπτέμβριο
Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις έχει στα … σκαριά η κυβέρνηση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά το πέρας της μικρής Αυγουστιάτικης ανάπαυλας. Ο τομέας της Υγείας είναι στις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες. Έτσι, αναμένονται παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί και πλέον μπαίνουν σε «τροχιά» υλοποίησης.
Ο αρμόδιος για τον μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο τα κυβερνητικά πεπραγμένα και τους στόχους από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά τους πρώτους 12 μήνες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη υλοποιηθεί το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.
Τόνισε, βέβαια, την ανάγκη για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης για το υπόλοιπο του 2024. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των έργων και των επενδύσεων που ετοιμάζονται φθάνουν στα 279, ενώ το σύνολο των μεταρρυθμίσεων ανέρχονται στις 221, με ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Χειρουργεία, αναδιοργάνωση των μεγάλων φορέων του Υπουργείου Υγείας και το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είναι ορισμένες παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας που πρόκειται να «τρέξουν» από τον Σεπτέμβριο.
Ο εξορθολογισμός του συστήματος προγραμματισμού των χειρουργείων έχει ήδη ξεκινήσει με την Ενιαία Λίστα που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του χρόνου. Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Σκοπός είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των χειρουργείων ώστε να γίνονται οι επεμβάσεις στον χρόνο που πρέπει, χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα παράκαμψης και καθυστερήσεων. Σημαντική είναι η διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα».
Την ίδια στιγμή, η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δαπανών για φάρμακα αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αναμένεται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στα 1.255 εκατ. ευρώ, έναντι 1.317 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο (-4,7%) και 1.452 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (-13,6%). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων παρουσιάζουν μεν μικρή υποχώρηση, εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.
Η κεντρικοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), αλλά και η σύσταση των προϋπολογισμών τους από την αρχή κάθε έτους, αποτελούν, μεταξύ άλλων, καίριες παραμέτρους για την επίτευξη του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων.
ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, εφαρμογή των DRG’s
Δύο ομάδες εργασίας καταπιάνονται με το έργο ανασχηματισμού των δύο μεγάλων φορέων του Υπουργείου Υγείας: ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ. Μέσα από 14 προτάσεις, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, η αρμόδια Ομάδα για τον ΕΟΦ στην οποία συντονιστής είναι ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, κρίνει ότι θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Οργανισμού σε πέντε τομείς: Διακυβέρνηση, Χρηματοδότηση, Νομοθετικό – Ρυθμιστικό πλαίσιο, Εξωστρέφεια και Δημόσιες Σχέσεις, καθώς και Έρευνα και Ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αναβαθμίζεται η ιστοσελίδα του Οργανισμού, δημιουργείται κατάλληλο επικοινωνιακό πλάνο, αλλάζει το Οργανόγραμμα, αναπτύσσεται πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΕΟΦ και εποπτευόμενών του φορέων (ΙΦΕΤ, ΕΚΑΠΤΥ), ενισχύεται ο ερευνητικός ρόλος του με συμμετοχή σε εθνικά και ερευνητικά προγράμματα.
Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΠΥΥ οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η μεταμόρφωσή του που προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι: Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας, ψηφιακός μετασχηματισμός, εξορθολογισμός και έλεγχος δαπανών στο πρότυπο του ιδιωτικού τομέα με εστίαση στον Μονοψωνιακό ρόλο. Μέσα από 15 προτάσεις- μεταρρυθμίσεις, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας έχει συσταθεί με σκοπό τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την ομάδα συντονιστής είναι ο κ. Αγγελής.
Στο πνεύμα αποτελεσματικότερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων είναι και η εφαρμογή των DRG’s, του συστήματος κατηγοριοποίησης των περιστατικών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν οι ασθενείς. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα που δίνει μια πλήρη εικόνα για το παραγόμενο έργο των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ βοηθά και στην εξοικονόμηση πόρων. Ήδη τα νοσοκομεία έχουν ενταχθεί σε αυτό, ψηφιοποιώντας νοσηλείες και ιατρικές πράξεις, ενώ σταδιακά τα νοσηλευτικά ιδρύματα εντάσσονται στον νέο τρόπο αποζημίωσης, με βάση το έργο που παράγουν.
Αντικαρκινικό Θεσσαλονίκης
Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης μια από τις μεταρρυθμίσεις – τομές του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το Θεαγένειο θα μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με σκοπό να απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες περιστατικών καρκίνου.
Το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο προορίζεται να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τον καρκίνο: Στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας αλλά και της φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία hospices, δηλαδή δομών παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θεαγένειο ιδρύθηκε το 1955 και μπορεί να νοσηλεύσει περίπου 400 ασθενείς. Μετά από τόσα χρόνια, όμως, χρειάζεται τόσο περισσότερος χώρος όσο και διαφορετικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας και έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στην ιατρική επιστήμη.
Πηγή: ygeiamou.gr