Υψηλή πίεση: Οι φυσιολογικές τιμές στη μικρή και στη μεγάλη πίεση – Πότε κινδυνεύετε
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελείται από δύο αριθμούς την συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, δηλαδή τη μικρή και τη μεγάλη.
Η συστολική πίεση είναι ο πρώτος αριθμός και αναφέρεται στην ποσότητα πίεσης που βιώνουν οι αρτηρίες ενώ η καρδιά χτυπά. Η διαστολική πίεση είναι ο δεύτερος αριθμός και αναφέρεται στην ποσότητα της πίεσης στις αρτηρίες ενώ η καρδιά ηρεμεί μεταξύ των καρδιακών παλμών.
Για παράδειγμα, μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης που θεωρείται φυσιολογική για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες είναι συνήθως κάτω από 120/80. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν ελαφρώς χαμηλότερη φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερες ή χαμηλότερες αρτηριακές τιμές που θεωρούνται φυσιολογικές.
Και οι δύο αριθμοί δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην υψηλή συστολική πίεση για να καθορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Συστολική ή «μεγάλη» πίεση
Κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού, η καρδιά σπρώχνει αίμα προς τις αρτηρίες. Η συστολική πίεση είναι το μέτρο αυτής της πίεσης μέσα στις αρτηρίες ενώ η καρδιά χτυπά. Αυτή η φάση, γνωστή ως συστολή, είναι το σημείο στο οποίο η αρτηριακή πίεση είναι η υψηλότερη.
Η συστολική πίεση θεωρείται φυσιολογική όταν η ένδειξη είναι κάτω από 120 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου) ενώ ένα άτομο βρίσκεται σε ηρεμία.
Η συστολική πίεση κάτω από 90 mmHg θεωρείται χαμηλή και μπορεί να απαιτεί παρέμβαση και διαχείριση από γιατρό. Εάν λαμβάνετε πολλαπλές μετρήσεις συστολικής πίεσης πάνω από 180 mmHg, θεωρείται επικίνδυνα υψηλή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης από τον γιατρό σας.
Υψηλή συστολική πίεση
Ο καρδιακός μυς απωθεί το αίμα με υψηλότερη πίεση όταν ένα άτομο ασκείται, υπό πίεση ή οποιαδήποτε στιγμή που ο καρδιακός ρυθμός είναι αυξημένος. Η συστολική πίεση ανεβαίνει μαζί του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αυξημένη πίεση είναι φυσιολογική. Ωστόσο, όταν η πίεση είναι υψηλή ενώ ένα άτομο ξεκουράζεται, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και θεωρείται υψηλή.
Δεδομένου ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να ανεβαίνει όταν ένα άτομο είναι ενεργό, είναι σημαντικό να την μετράτε σε περιόδους ανάπαυσης για να διαγνώσετε με ακρίβεια την υπέρταση. Η υπέρταση προκαλείται συνήθως από τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία κάνει την καρδιά να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ωθήσει το αίμα μέσα από αυτές.
Εντός του εύρους της υψηλής συστολικής πίεσης, υπάρχουν διάφορα στάδια:
- Η συστολική πίεση 130-139 θεωρείται υπέρταση σταδίου 1, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με προσωρινά φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Η συστολική πίεση 140 ή μεγαλύτερη θεωρείται υπέρταση σταδίου 2, η οποία μπορεί να αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου και μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια λήψη φαρμάκων.
- Η συστολική πίεση 180 ή μεγαλύτερη σημαίνει ότι βρίσκεστε σε υπερτασική κρίση και πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας.
Χαμηλή συστολική “μεγάλη” πίεση
Η συστολική πίεση μπορεί επίσης να είναι πολύ χαμηλή. Όταν η ένδειξη είναι κάτω από 90 mmHg, ονομάζεται υπόταση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη, θόλωμα ή λιποθυμία. Εάν η χαμηλή πίεση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας οργάνων όπως τα νεφρά.
Συστολική υπόταση μπορεί να εμφανιστεί εάν η ποσότητα του αίματος στο σώμα γίνει πολύ χαμηλή. Για παράδειγμα, χαμηλή πίεση μπορεί να συμβεί όταν είστε σοβαρά αφυδατωμένοι ή όταν έχετε μεγάλη αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς δεν υπάρχει αρκετό αίμα για να περάσει μέσα από το σώμα.
Χαμηλή πίεση μπορεί επίσης να συμβεί εάν ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος για να ωθήσει φυσιολογικά το αίμα -για παράδειγμα, εάν έχει υποστεί βλάβη (καρδιομυοπάθεια) ή εάν οι αρτηρίες ξαφνικά διευρυνθούν πάρα πολύ (όπως στην αγγειοαγγειακή συγκοπή.
Μερικές φορές, χαμηλή πίεση συμβαίνει όταν αλλάζετε θέση ξαφνικά. Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη όταν στέκεστε όρθιοι επειδή η βαρύτητα τραβάει το αίμα προς τα κάτω στα πόδια. Αυτή είναι μια κοινή κατάσταση που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση.
Διαστολική “μικρή” πίεση
Η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών, ώστε να μπορεί να ξαναγεμίσει με αίμα. Η παύση μεταξύ των παλμών ονομάζεται διαστολή. Η διαστολική πίεση είναι η μέτρηση κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης πριν από τον επόμενο καρδιακό παλμό.
Η φυσιολογική διαστολική πίεση κατά τη διάρκεια ανάπαυσης είναι κάτω από 80 mmHg. Εάν έχετε υψηλή πίεση, ο διαστολικός αριθμός είναι συχνά υψηλότερος ακόμη και κατά την ανάπαυση.
Η διαστολική πίεση θεωρείται επικίνδυνα χαμηλή όταν είναι 60 mmHg ή χαμηλότερη και επικίνδυνα υψηλή όταν είναι 110 mmHg και άνω. Εάν λαμβάνετε πολλές μετρήσεις με αυτούς τους αριθμούς, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.
Η χαμηλή διαστολική πίεση μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις αφυδάτωσης ή σοβαρής αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν οι αρτηρίες χαλαρώσουν και διευρυνθούν.
Υπάρχουν πολλαπλά στάδια υψηλής διαστολικής πίεσης:
- Η διαστολική πίεση 80-89 θεωρείται υπέρταση σταδίου 1, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με προσωρινά φάρμακα ή/και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Η διαστολική πίεση 90 ή μεγαλύτερη θεωρείται η υπέρταση σταδίου 2, η οποία μπορεί να αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου και μπορεί να απαιτεί παρατεταμένο θεραπευτικό σχήμα.
- Η διαστολική πίεση 120 ή μεγαλύτερη σημαίνει ότι βρίσκεστε σε υπερτασική κρίση και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας.
Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Συνήθως, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί κανένα σημάδι ή σύμπτωμα. Γι’ αυτό οι γιατροί την αποκαλούν “σιωπηλό δολοφόνο”. Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι 180/120 mmHg ή υψηλότερη, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, καρδιακούς παλμούς ή αιμορραγίες από τη μύτη. Η αρτηριακή πίεση σε αυτό το επίπεδο θεωρείται υπερτασική κρίση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
- Έντονοι πονοκέφαλοι
- Θολή όραση ή αλλαγές στην όραση
- Ρινορραγία
- Βούισμα στα αυτιά
- Πόνος στο στήθος
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ναυτία
- Εμετός
- Ανησυχία
- Σύγχυση
- Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός