Υψηλή χοληστερίνη: Τα σημάδια στα πόδια σας που δείχνουν ότι μπορεί να κινδυνεύετε

Τα σημάδια που εμφανίζονται στα πόδια και δεν πρέπει να αγνοήσετε, καθώς μπορεί να κρύβουν ότι πάσχετε από  υψηλή χοληστερίνη και διατρέχετε αυξημένο καρδιακής προσβολής.

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υψηλή χοληστερίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Επειδή όμως πολλοί δεν κάνουν αιματολογικές εξετάσεις, 4 στους 10 υπολογίζεται ότι αγνοούν εντελώς ότι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Υπάρχει, όμως, ένα σημάδι που μπορείτε να προσέχετε στην καθημερινή σας ζωή που μπορεί να σας υποδείξει τον κίνδυνο. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο ήπιος πόνος στα πόδια κατά τη διάρκεια της κίνησης, σύμφωνα με το CDC και το ίδιο ισχύει και για τα κρύα, μουδιασμένα δάχτυλα των ποδιών.

Οι επιπτώσεις της υψηλής χοληστερίνης

Tι είναι η χοληστερίνη; Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία του σώματός μας, αλλά όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα, τα κολλώδη μόρια μπορούν να συσσωρευτούν στα αιμοφόρα αγγεία περιορίζοντας τη ροή του αίματος.

Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη αναπτύσσουν μερικές φορές περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), όπου τα μικροσκοπικά αγγεία στα πόδια ή τα χέρια φράσσουν.

Μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση της PAD, το 20% των ασθενών έχουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικόΤο πιο κοινό σύμπτωμα, που επηρεάζει το 60% των ατόμων με PAD, είναι μια οδυνηρή κράμπα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια κατά την κίνηση ή την άσκηση, που τελειώνει όταν κάθεστε για να ξεκουραστείτε.

Η υψηλή χοληστερίνη είναι συχνή και μπορεί να οφείλεται σε γενετικά δεδομένα ή σε κακή διατροφή και γενικά στον τρόπο ζωής. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τηγανητά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Εκτός από τον πόνο κατά το περπάτημα, άλλα σημάδια της PAD περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, απώλεια μαλλιών, δροσερό δέρμα στην αφή, μειωμένο ή έλλειψη παλμού στα πόδια, πληγές που δεν επουλώνονται στα πόδια και μουδιασμένα δάχτυλα.

Τα άτομα που καπνίζουν, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή είναι παχύσαρκα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν PAD. Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης PAD αυξάνεται.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τόσο αλλαγές στον τρόπο ζωής, όσο και φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, για την πρόληψη της PAD, το CDC συνιστά τακτική άσκηση για να κυκλοφορεί το αίμα πιο εύκολα.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την πάθηση, καθώς και για τους κινδύνους της υψηλής χοληστερίνης, είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τροφές που ρίχνουν την LDL χοληστερόλη

Υπάρχουν τρόφιμα μειώνουν την χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Κάποια παρέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν την χοληστερόλη και την αποβάλλουν από το σώμα πριν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία την μειώνουν άμεσα. Κάποια από τα τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερόλη, σύμφωνα με το Harvard, είναι:

  • Βρώμη
  • Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια
  • Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια
  • Φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη (Μήλα, σταφύλια, φράουλες)
  • Σόγια
  • Λιπαρά ψάρια

Πηγή: oloygeia.gr