Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στο δέρμα που υποδηλώνει κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η επίγνωση των ανεπαίσθητων σημαδιών που μας δίνει το σώμα μας για να μας προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και καλύτερο αποτέλεσμα. Και τώρα η έχει επισημάνει ένα τέτοιο σημάδι που εμφανίζεται στο δέρμα.

Μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, παρόλο που παρουσιάζουν λίγα ορατά συμπτώματα. Αλλά η Δρ. Hoenderkamp, ​ είπε ότι το να παρακολουθείτε τακτικά το δέρμα σας μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Το ανώδυνο σημάδι στο δέρμα που υποδεικνύει ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη

«Μπορεί να εμφανίσετε κιτρινο-πορτοκαλί αναπτύξεις στο δέρμα σας εάν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι υψηλά», υπογράμμισε μιλώντας στο GB News.

Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτά τα κηρώδη εξογκώματα είναι εναποθέσεις της λιπαρής ουσίας χοληστερόλης (κοινώς, χοληστερίνη) κάτω από το δέρμα. Όταν εμφανίζονται στα βλέφαρα, είναι γνωστά ως ξανθέλασμα.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου τα μισά άτομα με ξανθέλασμα έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης. Αυτές οι εναποθέσεις αναφέρονται ως ξάνθωμα όταν σχηματίζονται αλλού στο δέρμα.

Όπως εξήγησε η Δρ. Hoenderkamp, ​​είναι ανώδυνα και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από τις γωνίες των ματιών σας. Η ξαφνική εμφάνιση εξογκωμάτων στην προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος μπορεί να μοιάζει με εξάνθημα, κονδυλώματα ή μολυσματικό παράγοντα.

Που οφείλονται οι λιπαρές εναποθέσεις χοληστερόλης

Στην πραγματικότητα, όμως πρόκειται για λιπαρές εναποθέσεις χοληστερόλης που προκαλούνται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (ένας τύπος χοληστερόλης) στο αίμα. «Τα τριγλυκερίδια είναι συχνά υψηλά στην οικογενή υπερχοληστερολαιμία», είπε.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα απομάκρυνσης της επιβλαβούς LDL-χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) από την κυκλοφορία του αίματος, η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με το NHS, η υψηλή χοληστερίνη προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορείτε να τη μειώσετε τρώγοντας υγιεινά και κάνοντας περισσότερη άσκηση. Μερικοί άνθρωποι πρέπει επίσης να πάρουν φάρμακα.

Πηγή: oloygeia.gr