Έρευνα έδειξε πως τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες, έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σε σύγκριση με όσες δεν πάσχουν από διαβήτη.
Σύμφωνα με μελέτη από τους ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, ανακαλύφθηκε ότι τα υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων καρδιακών παθήσεων κατά 600%.
Η Δρ. Samia Mora, από το Τμήμα Μεταβολομικής του Νοσοκομείου, δήλωσε «όταν ένα άτομο νεότερης ηλικίας υφίσταται ένα καρδιαγγειακό συμβάν, επηρεάζεται η μελλοντική ποιότητα της ζωής του, η παραγωγικότητά του και η συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο».
Περισσότερους από 50 παράγοντες καρδιακού κινδύνου και σε περισσότερες από 28.000 Αμερικανίδες που συμμετείχαν στην εν εξελίξει έρευνα, ανέλυσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, παρακολούθησαν 50 βιοδείκτες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αιμοσφαιρίνης A1C (μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Και οι δύο αυτοί παράγοντες είχαν ασθενέστερη σύνδεση με την έναρξη των καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών συγκριτικά με την λιποπρωτεϊνική αντίσταση στην ινσουλίνη (LPIR), μια νεότερη μέτρηση για την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη και αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη.
Από την άλλη πλευρά, η χοληστερίνη LDL συσχετίστηκε μόνο με κατά 40% αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της μέτρησης LPIR, συνδέθηκαν με αύξηση κατά 600%. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2 είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
«Σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2 και η πλέον κοντινή διάγνωση, το μεταβολικό σύνδρομο, συνέβαλαν σημαντικά σε πρόωρα στεφανιαία επεισόδια», ανέφερε η Mora.
«Οι γυναίκες κάτω των 55 ετών που είναι παχύσαρκες είχαν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία επεισόδια, καθώς και οι συνομίληκές τους που κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση. Η σωματική αδράνεια και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν επίσης ρόλο», δήλωσε μεταξύ άλλων η Mora.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology.