Φάρμακα: Αυξήσεις 50 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου. Με ανακοίνωσή του πριν λίγο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), δίνει στη δημοσιότητα την ίδια συνταγή πριν και μετά τις αλλαγές, από τις οποίες προκύπτει ότι ο ασφαλισμένος πλήρωνε μόλις ένα ευρώ, ενώ τώρα καλείται να πληρώσει 50,18 ευρώ.

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας για την ενημέρωση των πολιτών ότι: «Όχι, Δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων»Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει ο Υπουργός που οφείλεται η παρακάτω διαφορά στο ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος σε συνταγή πρό της 12/2/2024 με ίδια συνταγή που εκτελέστηκε σήμερα, για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση. Πριν, πλήρωνε το ποσό του 1 ευρώ, και σήμερα το ποσό των 50,18», σημειώνει ο ΦΣΑ.

Στις συνταγές που δίνει στη δημοσιότητα, το φάρμακο για το οποίο αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι η ροσουβαστατίνη, κατηγορία για την οποία οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι προκύπτουν μεγάλες διαφορές στη συμμετοχή πλέον, καθώς λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου
της θεραπευτικής κατηγορίας.

«Ας μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας που οφείλεται αυτή η τεράστια αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση;», διερωτάται το ΔΣ του ΦΣΑ.