Φάρμακα και οδήγηση: ένα επικίνδυνο δίδυμο

Γράφει ο Γιώργος Κιοσές, Φαρμακοποιός – Συγγραφέας

 Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα να οδηγούμε σωστά. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουμε ότι πολλές φορές όταν οδηγούμε αφού έχουμε πάρει φάρμακα για κάποιες ασθένειες αυτό ισοδυναμεί με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Επίσης, ίσως δεν γνωρίζετε, ότι κάθε στιγμή σε κάθε μεγάλη πόλη το 10% αυτών που βρίσκονται πίσω από ένα τιμόνι έχει κάνει χρήση φαρμάκων τα οποία επιδρούν στο νευρικό σύστημα.

Παράλληλα μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 25% των ατυχημάτων οφείλονται στην χρήση φαρμάκων ή και στην κατανάλωση κάποιων κατηγοριών φαρμάκων. Ακόμα μία παράμετρος της επικινδυνότητας του διδύμου «φάρμακα-οδήγηση» πηγάζει από τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν. Δηλαδή να αισθανόμαστε καλύτερα και δεν συνειδητοποιούμε  ότι ορισμένα φάρμακα σε κάποια άτομα ακόμα και πολλές ώρες μετά την λήψη τους αυξάνουν κατά 50% τις πιθανότητες να εμπλακούν και να γίνουν αίτιοι ενός ατυχήματος.

Ειδικά όσοι λαμβάνουν φάρμακα για 2 ή και περισσότερες παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τους ειδικούς αφού η χρήση ενός αντιαλλεργικού με ένα παυσίπονο μπορεί να μειώσει τα αντανακλαστικά μας και η ταυτόχρονη χορήγηση ενός ηρεμιστικού με ένα αντιυπερτασικό μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα του ματιού να υπολογίζει τις αποστάσεις.

Όμως ποιες είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν την ικανότητα μας να καθίσουμε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ή μίας μηχανής και τι μπορεί να μας προκαλέσουν;

Ηρεμιστικά και υπνωτικά: Κίνδυνος υπνηλίας ακόμη και 12 ώρες μετά την λήψη τους.

Ορισμένα οφθαλμολογικά σκευάσματα: Μείωση της οπτικής οξύτητας των ματιών και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Αντικαταθλιπτικά και ψυχοφάρμακα: Μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης και διαταραχές στην αντίληψη.

Ορισμένα αναλγητικά: Σύγχυση και μειωμένος χρόνος αντίδρασης.

Αντιρευματικά και αντιφλεγμωνώδη: Οπτικοακουστικές διαταραχές.

Ορισμένα αντιδιαβητικά: Διαταραχές στην όραση και κίνδυνος από ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

Μυοχαλαρωτικά: Θαμπάδα στα μάτια κίνδυνος καταστολής.

Αντιπαρκινσονικά: Ευαισθησία στο  φως  από τα φώτα των απέναντι αυτοκινήτων  και διαταραχές προσαρμογής.

Αντικαταροϊκά χάπια: Υποτίμηση κινδύνου και αυξημένη ριψοκινδυνότητα.

Δύο επισημάνσεις σε αυτό το θέμα είναι χρήσιμες να έχουμε όλοι υπ όψιν μας: Επειδή η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων δεν είναι κάτι που απαγορεύεται και ότι το να απαγορεύεις σήμερα σε κάποιο (α) να οδηγεί είναι σαν να τον περιορίζεις σε ένα δωμάτιο και να κοιτά τους ρυθμούς της ζωής μέσα από μία κλειδαρότρυπα  είναι ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ενημέρωση για κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε για να είναι η ζωή μας καλύτερη αλλά και ασφαλέστερη!