Αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα περάσει στο «κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία θεωρείται πλέον πολύ αυξημένου συναγερμού.
Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να «κοκκινίσουν» κι άλλες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας.
Σήμερα, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα περάσει στο «κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία θεωρείται πλέον πολύ αυξημένου συναγερμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο «κόκκινο» αναμένεται να βρεθούν και άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα.
«Καμπανάκι» η αύξηση των νοσηλειών στη Βόρεια Ελλάδα
Η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία.
Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 2.978 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 0,77%. Τα 560 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 435 στη Θεσσαλονίκη, τα 183 στη Λάρισα και τα 122 στην Ξάνθη. 22 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν ελαφρώς στους 322.
Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε 9 περιοχές. Η μεγαλύτερη αύξηση 198% καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη και ακολουθεί η Ξάνθη με 166%, η Λάρισα με 62% και η Αττική με 58%.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, προειδοποίησε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.000 με 4.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα και τα τέλη Νοεμβρίου.
Παιδιά ένα στα τρία κρούσματα
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού σε παιδιά. Και σήμερα το 1 στα 3 κρούσματα ήταν παιδί, καθώς από τις 2.978 νέες διαγνώσεις οι 1.002 αφορούσαν άτομα έως 17 ετών.
Προς το παρόν ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο Αγία Σοφία και στο Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύονται περίπου 15 παιδιά με κορωνοϊό, ανάμεσά τους εκτός κινδύνου και ένα αγοράκι 2 μηνών στη ΜΕΘ covid. Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται λόγος για αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία.