Φοβάστε τις ενέσεις; Ένα νέο wearable ρομπότ σας βοηθά να το ξεπεράσετε
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν μια μαλακή φορητή ρομποτική συσκευή που μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών καθώς υποβάλλονται σε ενέσεις και σε άλλες δυσάρεστες θεραπείες ή ανοσοποιήσεις.
Βασική έμπνευση επιστημόνων από το University of Tsukuba της Ιαπωνίας για τη ρομποτική συσκευή ήταν η πανδημία και τα πολυάριθμα τρυπήματα από βελόνες που έπρεπε να υπομείνουν οι άνθρωποι ενώ εμβολιάζονταν κατά της Covid-19. Μάλιστα, η αποστροφή ορισμένων στα τρυπήματα, ήταν και ένας παράγοντας που οδήγησε σε λιγότερους εμβολιασμούς. Αν και έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που εξηγούν τον πόνο και το άγχος των ασθενών κατά τη διάρκεια μιας ενέσιμης θεραπείας, ελάχιστες λύσεις για αυτό έχουν μελετηθεί ή συζητηθεί.
Οι Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν ένα μαλακό ρομπότ από γούνα που μπορούν να κρατούν και να σφίγγουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια ενέσιμων θεραπειών. Το ρομπότ διαθέτει μικρούς αερόσακους που φουσκώνουν ως απόκριση στην κίνηση του χεριού του χρήστη παρέχοντάς του την αίσθηση ότι κάποιος τον κρατά σφιχτά από το χέρι. Ο σκοπός του ρομπότ είναι να απαλύνει τον πόνο και να απομακρύνει το άγχος αυτού που το κρατάει.
Το ρομπότ, που ονομάζεται “Reliebo” δοκιμάστηκε στο πλαίσιο ενός ερευνητικού πρωτόκολλου πόνου, που διερευνά την επίδραση της χρήσης του στην αντίληψη του πόνου και στον φόβο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, σε 66 ενήλικα άτομα. Οι εθελοντές κρατούσαν τη ρομποτική συσκευή στο ένα χέρι και στο άλλο τους χέρι, η ομάδα εφάρμοσε ένα επώδυνο θερμικό ερέθισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φορούσαν τη συσκευή ένιωσαν λιγότερο πόνο κατά το τεστ από εκείνα που δεν το φορούσαν.
Η ομάδα μέτρησε επίσης τα επίπεδα οξυκωδόνης και κορτιζόλης από δείγματα σάλιου των συμμετεχόντων για να διαπιστώσει τα επίπεδα ορμονών του στρες. Στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη δόθηκε επίσης να συμπληρώσουν και ένα γραπτό τεστ για να αξιολογηθεί ο φόβος τους για τις ενέσεις πριν και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος με το φορητό ρομπότ.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η χρήση φορητών μαλακών ρομποτικών συσκευών μπορεί να μειώσει τον φόβο και να μετριάσει την αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια ιατρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών», δήλωσε ο Fumihide Tanaka, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Το διαπροσωπικό άγγιγμα που μπορεί να μειώσει τον ανθρώπινο πόνο και φόβο, έχει διερευνηθεί από ένα ευρύ φάσμα επιστημών από τη φυσιολογία μέχρι τη ψυχολογία. Επιπλέον, το όφελος της διεπαφής στη νοσηλευτική και τη θεραπεία έχει αναφερθεί στην κλινική πράξη.
Διάφορες απτικές τεχνολογίες και μαλακή ρομποτική έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα οφέλη της απτικής επαφής στους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου το ανθρώπινο άγγιγμα δεν είναι διαθέσιμο (π.χ. λόγω λοιμώξεων). Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα ρομπότ σε σχήμα μωρού φώκιας με το όνομα PARO που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μελέτη για να προωθήσει το ρομπότ για χρήση σε επώδυνες καταστάσεις. Η ομάδα θέλει επίσης να δημιουργήσει μια πραγματική σύνδεση με τους συμμετέχοντες μέσω εικονικής πραγματικότητας έτσι ώστε να αποσπάται περαιτέρω η προσοχή τους και να μη σκέφτονται τον πόνο.