Ο κορωνοϊός κάνει «πάρτι» σε όλη τη χώρα. Σοκ από το δεύτερο, συνεχόμενο ρεκόρ κρουσμάτων. Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας. Τα «μαύρα» ρεκόρ που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, ο καθημερινός μεγάλος αριθμός νεκρών και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, σήμαναν «κόκκινο συναγερμό». Έτσι, η κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε νέα μέτρα, για να αναχαιτίσει την πανδημία.
Οι προβλέψεις των ειδικών που μιλούσαν για πάνω από 5.000 μολύνσεις καθημερινά τον Νοέμβριο βγήκαν αληθινές και μάλιστα νωρίς. Την ίδια ώρα, η ισορροπία μεταξύ της ανάσχεσης πανδημίας και της ανάκαμψης της οικονομίας παραμένει μία δύσκολη εξίσωση, όσο η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά με χαμηλούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους.
Αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων – Στα ύψη οι σκληροί δείκτες
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη «πάγωσαν» το αίμα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.700 νέα κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν 2.500 εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 14 ακόμα περιοχές «έδωσαν» τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.
Παράλληλα, και οι άλλοι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε επικίνδυνη άνοδο. Ενδεικτικά, 434 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο, από τους οποίους οι 370 ήταν ανεμβολίαστοι.
Καταγράφηκαν επίσης χθες 59 θάνατοι, σπάζοντας το «φράγμα» των 16.000 νεκρών, κι ενώ ο Οκτώβριος είχε τον θλιβερό απολογισμό των 1.126. Στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν από το βράδυ της Δευτέρας ως χθες το μεσημέρι 321 ασθενείς με κορωνοϊό.
Πλεύρης: Αμείλικτα τα στοιχεία
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, «βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες.
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, «το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί».
«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για τους ανεμβολίαστους, αλλά είναι σημαντικό να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και οι εμβολιασμένοι πολίτες» είπε και ανακοίνωσε πως ανοίγουν την Παρασκευή τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 18 ετών, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο» και εξήγησε:
-Από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (super market), φαρμακεία, εκκλησίες.
-Θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.
Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για όσα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τη μέρα
«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης.
Ο ίδιος μιλώντας την Τρίτη στο MEGA, σημείωσε ότι «αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί…. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας, εξηγώντας την ανάρτησή του. «Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και lockdown στις “κόκκινες” περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Σήμα κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας εξέπεμψε την Τρίτη μέσω του Real Fm Θεσσαλονίκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που εκτίμησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τα κρούσματα «μπορεί να διπλασιαστούν», να ανέλθουν, δηλαδή στα 10.000 ημερησίως και «οι θάνατοι να γίνουν γρήγορα 60 και 100». Η κορύφωση του τρέχοντος κύματος εκτιμάται ότι θα έρθει στις 8-15 Νοεμβρίου. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις του «δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας».