Φυτά εσωτερικού χώρου: Δεν είναι μόνο για ομορφιά – Λειτουργούν ευεργετικά στη ψυχική σου υγεία

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικό πράσινο, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας ωραίος και οικονομικός τρόπος να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στη φύση. Πέρα από εντυπωσιακά, όμως, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη ψυχική σου υγεία.

Ένα στα οχτώ νοικουριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πρόσβαση στον κήπο. Νέοι άνθρωποι και όσοι προέρχονται από εθνικές μειονότητες είναι ανάμεσα σε αυτούς που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κήπο. Η έλλειψη πρόσβασης στη φύση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Έχει συνδεθεί με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, καρδιαγγειακή νόσο και φτωχή ανοσοποιητική λειτουργία. Για πολλούς, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο απαραίτητος σύνδεσμος με τη φύση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πόσο επωφελής για την ψυχική υγεία είναι ο πράσινος χώρος και ο κήπος. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνται με την κηπουρική έχουν καλύτερη ευημερία και χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.

Η κηπουρική μειώνει επίσης τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και αυξάνει τα θετικά αισθήματα στον ίδιο βαθμό, όπως η ποδηλασία, το περπάτημα και το φαγητό έξω. Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν και χάρη στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Μία πρόσφατη ανασκόπηση 42 μελετών αναφέρει ότι απλά η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου μπορεί να βελτιώσει την πνευματική και σωματική σου υγεία. Αυτά τα πειράματα συνέκριναν συμμετέχοντες που έκαναν διάφορες δραστηριότητες σε δωμάτια με ή χωρίς φυτά εσωτερικού χώρου.

Η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου συνδέθηκε με καλύτερη απόδοση σε γνωστικούς στόχους συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, της μνήμης, της μεγαλύτερης αντοχής στον πόνο όταν κρατούσαν παγάκια στα χέρια και με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού στρες. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η αισθητική εμφάνιση των φυτών είναι επίσης σημαντική. Διαφορετικές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα αντιδρούσαν πιο θετικά σε πλούσια, πράσινα φυτά με στρογγυλεμένο και πυκνότερο φύλλωμα.

Οι περισσότερες μελέτες, όμως, επικεντρώνονται γύρω από την απλή παρουσία φυτών. Από την έρευνα σχετικά με τα οφέλη της κηπουρικής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η φροντίδα για φυτά εσωτερικού χώρου θα φέρει πολλά περισσότερα συναισθηματικά οφέλη – όπως υπερηφάνεια, κοινωνική σύνδεση, ικανοποίηση, γοητεία, ψυχική ανθεκτικότητα σε περιόδους άγχους και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε παρελθοντικά τραύματα.

Τα υπόλοιπα οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου

Για πολλούς άλλους λόγους θα σε ωφελήσει η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου.

Τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου (από τους κοντινούς δρόμους), τα λεπτά σωματίδια (από τη σκόνη) και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (από αποσμητικά χώρου, μαγείρεμα και καθαρισμό). Για τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειώσουν τη γνωστική απόδοση (όπως η συγκέντρωση και η ανάκληση μνήμης) ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε άλλους ρύπους εσωτερικού χώρου μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας – που κυμαίνονται από μικρούς ερεθισμούς των ματιών ή του λαιμού έως αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

Η αφαίρεσεη, όμως, μιας σημαντικής ποσότητας εσωτερικών ρύπων θα απαιτούσε πολλά φυτά σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο – κάτι μη ρεαλιστικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, τα φυτά με υψηλή έκταση φύλλων – όπως ένα καουτσούκ της Ινδίας (ελαστικό Ficus) ή ο κισσός του διαβόλου (Epipremnum aureum) είναι οι καλύτερες επιλογές.

Θεωρητικά, τα φυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της εσωτερικής υγρασίας του αέρα. Τα περισσότερα από τα κτίριά μας είναι πολύ στεγνά. Η διατήρηση της υγρασίας σε ένα βέλτιστο εύρος μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση ιών, την ανάπτυξη μυκήτων, καθώς και την ξηρότητα των ματιών, του δέρματος και της μύτης. Αν και εξαρτώνται από άλλες συνθήκες στο δωμάτιο όπως το μέγεθος, το φως και η ροή του αέρα, μερικά από τα καλύτερα φυτά για την αύξηση της υγρασίας είναι ο αγγλικός κισσός (έλικα Hedera), ο κισσός του διαβόλου (Epipremnum aureum) και το κρίνο ειρήνης (Spathiphyllum).