Φόβοι πως η «έξαρση» πανδημικού και τουριστικού κύματος κορωνοϊού θα ταυτιστούν – Τι δείχνουν τα μοντέλα

Φαίνεται πως τη στιγμή που θα απογειωθεί η έξοδος των εκδρομέων προς τα νησιά, θα απογειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων.
 

Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς εκτός από την απότομη αύξηση κρουσμάτων, οι προβλέψεις των Ελλήνων ειδικών για τον Αύγουστο δεν είναι καθόλου καλές.

Φαίνεται πως τη στιγμή που θα απογειωθεί η έξοδος των εκδρομέων προς τα νησιά, θα απογειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων. Άλλωστε οι ειδικοί είναι σαφείς. Η διαφορά με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πως δημιουργεί μεγάλες συρροές, ωστόσο δεν αναμένεται να χτυπήσει το ΕΣΥ όπως έγινε τον χειμώνα ή την άνοιξη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση στις εισαγωγές σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, καθώς ήδη η μετάλλαξη Δέλτα εκτός από νέους, «χτυπά» και ανεμβολίαστους μεσήλικες.

Σε κάθε περίπτωση τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν εκτός από κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα, αύξηση των θανάτων τον Αύγουστο και -μοιραία- πίεση στο σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση δεν έχουν αποκλείσει την επιβολή τοπικών περιορισμών όπου κριθεί απαραίτητο. Έτσι δεν αποκλείεται αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, να δούμε επιπλέον μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές εν μέσω… high season.

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 40 θανάτους την ημέρα τον Αύγουστο

Και τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

«Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα. 

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Βρετανία έχει κάνει πολλούς περισσότερους εμβολιασμούς σε σχέση με την Ελλάδα. «Η μετάλλαξη Δέλτα τους βρήκε με αρκετό πληθυσμό εμβολιασμένο με 1 δόση και πήγαν να επιταχύνουν τη Β δόση. Είναι η μόνη λύση». «Έχουμε χάσει 90 ανθρώπους 18-39 ετών ως τώρα» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο θα γίνουν νέες μεταλλάξεις, πιο μεταδοτικές.

Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πάνω από 5.000 ημερήσια κρούσματα

Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση,. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες». Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχιος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας. «Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπωςείχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετάλλαξη Δέλτα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το μεταλαγμένο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 αντίστοιχα.

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.

Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος: 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).