Αρκετά μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και τα κράτη μέλη δίνουν διαφορετικές ερμηνείες σε όσα είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πορτογαλική Προεδρία τoυ Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca. Το κάλεσμα ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου δεν υπήρξε κοινή απόφαση για τη χρήση του εμβολίου, ενώ τον προβληματισμό του για την «πολυφωνία» μέσα στην ΕΕ εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, τόνισε ότι «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».
Επιπροσθέτως η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας «να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού».
Επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης για συγκεκριμένες ομάδες.
«Δεδομένου ότι τα σχέδια εμβολιασμού των κρατών μελών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο εφαρμογής, οι Υπουργοί ανέλαβαν να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το σύνολο της ευρωπαϊκής διαδικασίας και τον μελλοντικό προγραμματισμό της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Προβληματισμός Κικίλια
Στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.
Καθένας… τον δρόμο του
Πλέον, λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις από τις χώρες της ΕΕ, αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στην Ισπανία, αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών.
Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.
Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.
Αλλαγή πλεύσης ανακοίνωσε και η Βρετανία. Οι νεότεροι των 30 ετών κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν σειρά να εμβολιαστούν, θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca.