Χάπια Merck: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δικαιούνται το χάπι της Merck. Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου, 24 ώρες μετά την αίτηση που θα έχουν κάνει στην πλατφόρμα. Τα χάπια της Merck κατά του κορωνοϊού θα λαμβάνονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Όλες οι πληροφορίες για το νέο αντιιικό φάρμακο
Η μολνουπιραβίρη με την εμπορική ονομασία Lagevrio®, είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορωνοϊού. Συνιστάται για τη θεραπεία της πρώιμης λοίμωξης COVID-19 και βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων.

Διατίθεται σε κάψουλες και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη μέρα που θα τεθεί η διάγνωση με θετικό PCR test. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις τρεις πρώτες μέρες.

Δικαιούχοι για το αντιικό φάρμακο είναι όλοι όσοι:

-είναι άνω των 18 ετών
-έχουν θετικό τεστ PCR τις τελευταίες 5 ημέρες
-ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19 και ενδέχεται να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένες κατηγορίες πολιτών/αρρώστων. Αυτοί είναι:

-έγκυες γυναίκες, γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
-άτομα που είχαν κάποια στιγμή αλλεργική αντίδραση στη μολνουπιραβίρη ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg. Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί 5 ημέρες.

Είναι σημαντικό η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος να γίνει εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού (COVID-19).

Σημειώνεται πως ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν: αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σοβαρές παρενέργειες από το φάρμακο.

Η μολνουπιραβίρη στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τη γονιμότητα
Το αντιιικό φάρμακο δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα.

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Να σημειωθεί πως οι αντιιικές κάψουλες της MSD (Merck), είναι η πρώτη αντιιική θεραπεία κατά της Covid-19, ενώ η δεύτερη της εταιρείας Pfizer, που έχει αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα έρθει στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.