Χαμηλά αιμοπετάλια: 3 συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα στο αίμα
Τα χαμηλά αιμοπετάλια μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα πήξης του αίματος, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αιμορραγία, η οποία μερικές φορές μπορεί να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορείτε να παρουσιάσετε και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Όταν το δέρμα σας τραυματιστεί ή σπάσει, τα αιμοπετάλια συσσωματώνονται και σχηματίζουν θρόμβους για να σταματήσουν την αιμορραγία. Όταν δεν έχετε αρκετά αιμοπετάλια στην παροχή αίματος, το σώμα σας δεν μπορεί να σχηματίσει θρόμβους.
Τι είναι τα αιμοπετάλια
Τα αιμοπετάλια είναι απαραίτητο συστατικό στην καθημερινή μας υγεία και στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος. Ωστόσο, ένας χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενέργεια και μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια υποκείμενη νόσο.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για τα αιμοπετάλια
Όπως αναφέρει το OneBlood, αριθμός αιμοπεταλίων είναι χαμηλότερος από 150.000 θεωρείται θρομβοπενία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το φυσιολογικό εύρος του αριθμού των αιμοπεταλίων, που είναι μεταξύ 150.000 και 450.000 ανά μικρολίτρο αίματος.
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η θρομβοπενία μπορεί να προκύψει από μια ασθένεια που επηρεάζει τον μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία, ή μια κατάσταση που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις του.
3 βασικά συμπτώματα που υποδεικνύουν χαμηλά αιμοπετάλια
Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματός σας, εάν εμφανίζετε συχνά συμπτώματα όπως:
- πονοκεφάλους,
- λήθαργο και
- ζάλη.
Ο καθηγητής John Martin, ειδικός στην καρδιαγγειακή υγεία και διαχειριστής του Heart Cells Foundation, πιστεύει ότι η παρουσία όλων αυτών των συμπτωμάτων μαζί μπορεί να υποδηλώνει θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων στο αίμα.
Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι άλλα συμπτώματα παρουσιάζουν
Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τη θρομβοπενία, εκτός από την κούραση, τη ζάλη και τους πονοκεφάλους:
- Μώλωπες που είναι εύκολοι ή άφθονοι (πορφύρα)
- Αιμορραγία που είναι επιφανειακή στο δέρμα και εμφανίζεται ως εξάνθημα από κοκκινωπές-μοβ κηλίδες που έχουν ακριβές μέγεθος (πετέχειες), συχνά στο κάτω μέρος των μηρών
- Αιμορραγία από πληγές που διαρκεί πολύ
- Αιμορραγία που προέρχεται από τα ούλα ή τα ρουθούνια σας ή αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα
- Σπλήνας που είναι διευρυμένος και εκκρίσεις εμμήνου ρύσεως που είναι ασυνήθιστα βαριά
Πώς ανεβαίνουν τα χαμηλά αιμοπετάλια
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, θα σας συμβουλεύσει για την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως κάποιες μικρές προσαρμογές στον τρόπο ζωής (όπως η μείωση της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνετε) ή να σας χορηγηθούν στεροειδή ή άλλα φάρμακα που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής αιμοπεταλίων στο σώμα.
Μπορεί, επίσης, να σας προταθεί μετάγγιση αίματος ή αιμοπεταλίων ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σπλήνα (αν διαπιστωθεί ότι αυτή είναι η πηγή του προβλήματος) εάν τα φάρμακα που παίρνετε δεν βοηθήσουν.
Αιτίες για χαμηλά αιμοπετάλια
Σύμφωνα με το Healthline, ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Απλαστική αναιμία
- Ελλείψεις βιταμινών όπως Β12, φυλλικό οξύ και σίδηρος
- Ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV, του Epstein-Barr, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της ανεμοβλογιάς
- Έκθεση σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή τοξικές χημικές ουσίες
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Κίρρωση
- Ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα
- Μυελοδυσπλασία
- Γενετικές καταστάσεις όπως τα σύνδρομα May-Hegglin και Wiskott-Aldrich
- Ορισμένες έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν ήπια θρομβοπενία όταν βρίσκονται κοντά στον τοκετό
Πότε να μιλήσετε με γιατρό
Είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφτείτε έναν ειδικό εάν έχετε οποιονδήποτε λόγο να πιστεύετε ότι μπορεί να υποφέρετε από σημάδια χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, όπως αιμορραγία από πληγές ή κοψίματα που δεν σταματά ή εάν έχετε αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα σας.
Πρέπει επίσης να κάνετε τακτικές εξετάσεις εάν κινδυνεύετε από αυτή την πάθηση λόγω άλλης ιατρικής πάθησης ή ιστορικού της πάθησης στην οικογένειά σας.
Πηγή: oloygeia.gr