Χαρδαλιάς: Η παράιτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκοε Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσία δημοσιογράφων. Συγκινημένος δήλωσε ότι «είναι μαχαιριά για μας κάθε σπίτι που χάνεται», τονίζοντας με νόημα ότι «την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές» και πως συνήθως «οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών». Επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες.

Απαντώντας στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ να παραιτηθεί, τόνισε: «Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω-πάνω και το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Καλούμε κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά που συμβαίνουν και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού».

Φανερά συγκινημένος ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είμαι κρατικός λειτουργός».

«Μην πυροβολείτε τους μαχητές», τόνισε.

«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω αυτές τις μέρες σε ερωτήσεις (δημοσιογράφων). Εχω επιλέξει, την ώρα της μάχης κάθε λεπτό να είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις. Εχουμε ακόμα ανοικτά μέτωπα», τόνισε.

Αναφερόμενος στη φωτιά που ξέφυγε στο Τατόι, τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι αυτή η φωτιά μας αποδιοργάνωσε», ενώ αναφερόμενος στη φωτιά στην Ηλεία τόνισε ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Υπογράμμισε ότι «προφανώς δεν υπάρχει ικανοποίηση μετά απο τέτοια καταστροφή».

Απαντώντας σε όσους καταγγέλλουν ότι δεν βλέπουν εναέρια μέσα στην Εύβοια και δείχνοντας μια φωτογραφία με πυκνούς καπνούς στον ουρανό, είπε: «Είναι ένα τεραστιο πέπλο καπνού, που δεν επιτρέπει εναέρια προσβολή των εστιών. Για να πετάξουν τα εναέρια, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Να έχει διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν».

«Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος, τόνισε: «Στις 15 Ιουνίου 80 εποχικά κλιμάκια είχαν αναπτυχθεί, 2.500 εποχικοί ήταν στις θέσεις τους 5 Μαΐου, όλα τα μισθωμένα ήταν στις βάσεις τους. Η ΠΠ και το υπουργείο πήρε μια πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για πρόγραμμα επείγον καθαρισμών που αοφορούσε 21 σημεία, 18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς, δεν ξερουμε που θα είχε καταλήξει η φωτιά. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών. Στο Τατόι δεν θα είχαμε δυνατότητα να ανασχέσουμε την πρώτη πυρκαγιά σε ένα δάσος που ήταν χρόνια ασυντήρητο».

«Πήραμε 51 εναέρια και τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται», τόνισε.

«Ό,τι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έχει γίνει αυτα τα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

«Ειχαμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες των τελευταίων και μια ακολουθία περιστατικών μοναδική στα χρονικά της Πυροσβεστικής», επισήμανε, τονίζοντας ότι «είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες».

Απαντώντας στην κριτική ότι καθυστέρησε η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, είπε: «Ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν μεγάλα. Τηλεφωνικά είχαμε κάνει πρώτη κρούση και οι αρμόδιοι μας είπαν ότι φαντάζει λίγο δύσκολο ποιοι θα βοηθήσουν, λόγω πουρκαγιών».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τεζάρη αν υποβαθμίστηκε το μέτωπο της Εύβοιας, είπε: «Οκτώ μεγάλες πυρκαγιές εξελίσσοταν. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές μια μια μέρα. Το βράδυ είχε οκτώ μποφόρ στην Εύβοια. Το πρωί ήταν όλες οι επίγειες δυνάμεις εκεί. Εγινε ανάκληση των αδειών. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Είναι μαχαιριά για μας κάθε σπίτι που χάνεται. Προείχε η ανθρώπινη ζωή».

«Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και τέλος, όσο κι αν πονάμε να το λέμε, το φυσικό μας περιβάλλον«, υπογράμμισε.