Χλαμύδια και εγκυμοσύνη: Μπορώ να μεταδώσω τη νόσο στο μωρό μου;

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός (εκτός μιας μονογαμικής σχέσης) μπορεί να προσβληθεί από χλαμύδια μέσω κολπικού, πρωκτού ή στοματικό σεξ.

Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη και είναι το πιο συχνά αναφερόμενο βακτηριακό ΣΜΝ. Συνήθως, η νόσος είναι ασυμπτωματική καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση χωρίς τρέχουσες δοκιμές. Γι’ αυτό τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προτείνουν να ελέγχονται όλες οι έγκυες γυναίκες στην πρώτη τους προγεννητική επίσκεψη προκειμένου να εμφανιστούν συμπτώματα ή εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου να αντιμετωπιστούν. Η τυπική εξέταση για την αξιολόγηση των εκκρίσεων από τη μολυσμένη περιοχή μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος από τον τράχηλο, την ουρήθρα, τον πρωκτό ή το λαιμό. Το εργαστήριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει δείγμα ούρων για εξέταση.

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός (εκτός μιας μονογαμικής σχέσης όπου και οι δύο δεν είχαν κινήσει προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους) να προσβληθεί από χλαμύδια μέσω κολπικού, πρωκτού ή στοματικό σεξ.

Έχετε τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθείτε από χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί και:

  • Έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους,
  • Κάντε σεξ χωρίς προφυλακτικό,
  • Είχατε προηγούμενο ή τρέχον ΣΜΝ και/ή
  • Έχετε έναν σύντροφο με ΣΜΝ.

Πώς θα επηρεάσουν τα χλαμύδια την εγκυμοσύνη μου;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το έμβρυο είναι εάν η λοίμωξη παραμείνει χωρίς θεραπεία. Το CDC προτείνει όλες τις έγκυες γυναίκες να ελεγχθούν στο πρώτο προγεννητικό ραντεβού .

Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθεί από ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας (δηλαδή έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο ή πολλούς συντρόφους), θα πρέπει να γίνει μια πρόσθετη εξέταση στο τρίτο τρίμηνο, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία πριν από τον τοκετό.

Εάν έχετε ενεργή ή μη λοίμωξη από χλαμύδια κατά τη διάρκεια του τοκετού, το μωρό έχει πιθανότητα να προσβληθεί από τη μόλυνση που θα επηρεάσει το μωρό με έναν από τους δύο τρόπους: χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα (18-44% των περιπτώσεων) ή χλαμυδιακή πνευματικότητα. (3-16%).

Το CDC αναφέρει επίσης ότι μια ενεργή λοίμωξη από χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Μπορεί το μωρό μου να πάρει χλαμύδια από εμένα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση (περιγεννητική μετάδοση).

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση των χλαμυδίων στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της γέννησης είναι να καθαρίσετε τη λοίμωξη πριν προλάβετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προβολές πρώτου και τρίτου τριμήνου είναι τόσο σημαντικές, καθώς και η αναφορά τυχόν νέων συμπτωμάτων στον γιατρό σας.

Μπορώ να λαμβάνω φάρμακα για τα χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα χλαμύδια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με αντιβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα και είναι ασφαλείς να αντιμετωπιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το CDC προτείνει ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για λοίμωξη από χλαμύδια θα πρέπει να επανεξεταστούν 3 εβδομάδες και 3 μήνες μετά τη θεραπεία, καθώς η επανάληψη είναι κάπως συχνή. Εάν συνεχίσετε να βλέπετε συμπτώματα ακόμα και μετά από μερικές ημέρες από τη θεραπεία με αντιβιοτικά, θα πρέπει να επιστρέψετε στον γιατρό σας για άλλη αξιολόγηση.