Χοληστερίνη και την πίεση: Κόψτε αυτό το κοινό τρόφιμο αν είστε άνω των 40
Μία αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι τα άτομα άνω των 40 ετών θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους ένα συγκεκριμένο τρόφιμο προκειμένου να μειώσουν την χοληστερίνη και να αποτρέψουν την άνοδο της αρτηριακής πίεσης.
Υπάρχει ένα τρόφιμο που αν το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όταν φτάσετε στα 40, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας χαμηλά και να σταματήσει την άνοδο της αρτηριακής σας πίεσης, αναφέρει η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τρόφιμο που πρέπει να βγάλουν από τη διατροφή τους οι άνθρωποι άνω των 40 ετών
Και αυτό το τρόφιμο, δεν είναι άλλο από την μπριζόλα. Σύμφωνα με τη μελέτη, μια αλλαγή στον μεταβολισμό των λιπιδίων όταν φτάνουμε στα 40, επηρεάζει την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε τροφές όπως η μπριζόλα.
Όταν το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χοληστερίνη, αυτή κάθεται κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών και τις φράζει. Έτσι επιβαρύνεται περισσότερο η καρδιά και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μόλις κλείσετε τα 40 θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη και τα τηγανητά προϊόντα. Αν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς τη μπριζόλα από τη διατροφή σας, θα πρέπει να καταναλώνετε μικρότερη μερίδα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Αυτό σημαίνει να τρώτε περίπου 80 γραμμάρια και να επιλέγετε κομμάτια με λιγότερο λίπος. Ωστόσο, μια φιλική προς τη χοληστερίνη επιλογή θα ήταν η μετάβαση σε μια πρωτεΐνη με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, όπως το κοτόπουλο χωρίς πέτσα.
Τα δύο στάδια γήρανσης
Οι ερευνητές στο Στάνφορντ ανακάλυψαν επίσης ότι το ανθρώπινο σώμα έχει δύο βασικά στάδια γήρανσης, στα 44 και τα 60 χρόνια, αμφισβητώντας την ιδέα ότι το να γερνάς είναι απλώς μια γραμμική διαδικασία.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα αλλάζει περισσότερο όταν κλείνουμε τα 40, ενώ στα 60 παρατηρείται απώλεια μυϊκής μάζας, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να στραφούν στην προπόνηση ενδυνάμωσης.
Ωστόσο, βρήκαν ότι τα οστά αρχίζουν και αδυνατίζουν στα 40. Για τον λόγο αυτό, περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης, καθώς και το περπάτημα ή το τζόκινγκ μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντισταθεί στα σημάδια γήρανσης, όπως στο ίδιο μπορούν να συμβάλουν και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.
Πηγή: oloygeia.gr