Χοληστερίνη: Ποιες τροφές κατεβάζουν τις τιμές

Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα, πολλές φόρες είναι υπεύθυνες για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, επειδή καταστρέφουν τα τοιχώματα των αρτηριών στο σώμα μας.

Η διατροφή μας είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της χοληστερίνης στο αίμα μας εντός των επιτρεπόμενων τιμών.

Οι βασικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τις τιμές να παραμείνουν στα επιτρεπόμενα όρια είναι η βρόμη, τα ωμέγα-3 λιπαρά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι τροφές με πρόσθετες φυτοστερόλες ή στανόλες.

Η βρόμη περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL) και επίσης μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στο αίμα μας. Τις διαλυτές φυτικές ίνες θα τις βρούμε επίσης στα φασόλια, στα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και το κριθάρι.

Η κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών που βρίσκεται κυριών στα ψάρια, ωφελεί την καρδιά λόγω των υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Σημειώνεται ότι στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή συνιστάται η κατανάλωση ιχθυέλαιων και ωμέγα-3 λιπαρών γιατί μειώνουν τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.

 Το ελαιόλαδο περιέχει ένα ισχυρό μείγμα αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν την «καλή» (HDL) χοληστερόλη ανέπαφη. Καταναλώνετε περίπου 2 κουταλιές της σούπας (23 γραμμάρια) ελαιολάδου ημερησίως αντί άλλων λιπαρών ουσιών στη διατροφή σας.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Μία χούφτα καθημερινά από ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις. Οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να είναι αλατισμένοι ή να έχουν επικαλυφθεί με άλλα υλικά.

Τροφές με φυτικές στερόλες ή στανόλες (ουσίες που βρίσκονται στα φυτά) βοηθούν στην μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης. Η μαργαρίνη, ο χυμός πορτοκαλιού και ορισμένα είδη γιαουρτιού με πρόσθετες φυτικές στερόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά περισσότερο από 10%.