Χοληστερίνη: 3 απροσδόκητα σημάδια στα πόδια που δείχνουν ότι είναι υψηλή

Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, η οποία είναι γνωστή ιατρικά ως υπερχοληστερολαιμία, σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας που ονομάζεται χοληστερόλη στο αίμα σας. Αν και αυτό μπορεί αρχικά να μην προκαλέσει προβλήματα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες εμποδίζοντας το αίμα να περάσει και οδηγώντας σε απόφραξη. Αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης στα πόδια

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS προειδοποιεί ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα. «Μπορείτε να μάθετε ότι το έχετε μόνο από μια εξέταση αίματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οργανισμός. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια του προβλήματος που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια αν εντοπιστούν νωρίς.

Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας πάθησης που ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος -μια κατάσταση όπου η συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες περιορίζει την παροχή αίματος στους μύες των ποδιών. Και πάλι, αυτό δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα. Μπορεί όμως να προκαλέσει κάποια σημάδια που εμφανίζονται στα πόδια.

Αυτά τα σημάδια, σύμφωνα με το NHS, περιλαμβάνουν:

  1. Τριχόπτωση στα πόδια
  2. Εύθραυστα νύχια των ποδιών που αναπτύσσονται αργά
  3. Έλκη στα πόδια που δεν επουλώνονται

Τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου συχνά αναπτύσσονται αργά. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή να επιδεινωθούν ξαφνικά, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Τα πιο κοινά σημάδια περιφερικής αρτηριακής νόσου

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια περιφερικής αρτηριακής νόσου εμφανίζεται όταν περπατάτε. Το NHS λέει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έναν έντονο πόνο στα πόδια τους όταν περπατούν, ο οποίος συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης.

«Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και συνήθως υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά όταν ξεκουράζετε τα πόδια σας. Συχνά επηρεάζονται και τα δύο πόδια ταυτόχρονα, αν και ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος στο ένα», επισημαίνει ο οργανισμός.

Άλλα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τριχόπτωση στα πόδια σας
  • Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια
  • Έλκη (ανοιχτές πληγές) στα πόδια, που δεν επουλώνονται
  • Αλλαγή του χρώματος του δέρματος στα πόδι, όπως πιο χλωμό από το συνηθισμένο ή μπλε -αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί σε καφέ και μαύρο δέρμα
  • Λαμπερό δέρμα
  • Στους άνδρες, στυτική δυσλειτουργία
  • Οι μύες στα πόδια συρρικνώνονται.=

Η ύπαρξη περιφερικής αρτηριακής νόσου σχετίζεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας, το NHS συνιστά τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής:

  • Τρώτε λιγότερο λιπαρά τρόφιμα
  • Ακολουθείτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή
  • Ασκηθείτε περισσότερο
  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Περιορίστε το αλκοόλ.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερίνης σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πηγή: oloygeia.gr