Χοληστερόλη: Ποιο είναι το σημάδι στο πρόσωπο που δείχνει ότι είναι υψηλή

Ο ρόλος της χοληστερόλης στον οργανισμό είναι σημαντικός στη διαδικασία της παραγωγής νέων κυττάρων, αρκεί όμως να είναι σε υγιές επίπεδο. Όταν η χοληστερόλη είναι υψηλή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ανησυχητικό με την υψηλή χοληστερόλη είναι ότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Δεν μπορούμε να τη νιώσουμε να συσσωρεύεται στο σώμα μας. Συνήθως εντοπίζεται με τις εξετάσεις αίματος. Τώρα οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει ένα σημάδι στο πρόσωπο που δείχνει αν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη κι έτσι δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών. Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Ποιο είναι το σημάδι της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου χωρίς να εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια. Περιστασιακά, ωστόσο, οι κηρώδεις εναποθέσεις μπορεί να βγουν στην επιφάνεια.

Ο γιατρός Blair Lonsberry, διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Pacific στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, έχει αναγνωρίσει αυτό το φαινόμενο στους “νεότερους” ασθενείς του. Όπως λέει ο ίδιος, «δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, αλλά αξίζει να το ελέγξετε».

Υπάρχει μια εναπόθεση στο μπροστινό μέρος του ματιού που αποτελεί ένδειξη χοληστερόλης. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό θα έπρεπε να εμφανιστεί σε ασθενείς άνω των 60 ετών, οπότε όταν το βλέπει στους νέους ανθρώπους, τους συμβουλεύει να κάνουν εξετάσεις και να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Σύμφωνα με τον γιατρό, «ακόμα κι αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, η εναπόθεση στο μάτι σας δεν δείχνει αν έχετε την καλή ή την κακή χοληστερόλη – είναι απλώς μια ένδειξη μιας εναπόθεσης χοληστερόλης. Επομένως, η σύστασή μου είναι να αξιολογούν οι ασθενείς οπωσδήποτε τα επίπεδα της χοληστερόλης τους».

Αυτή η εναπόθεση στο μάτι παρουσιάζεται ως γκριζόλευκος δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Είναι επίσημα γνωστό ως τόξο του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής είναι το διαφανές τμήμα που καλύπτει την ίριδα και την κόρη του οφθαλμού.

Τι είναι το ξανθέλασμα

Σύμφωνα με τον γιατρό Matthew Bovenzi, επικεφαλής της προηγμένης φροντίδας του Πανεπιστημιακού Οφθαλμολογικού Κέντρου (UEC), «μικρές, μαλακές, κιτρινωπές ανυψώσεις του δέρματος πάνω από τα μάτια και κοντά στη μύτη μπορεί επίσης να υποδηλώνουν υψηλή χοληστερόλη. Αυτό ονομάζεται ξανθέλασμα».

Το ξανθέλασμα είναι συνήθως καλόηθες και μπορεί να υποδεικνύει υψηλή χοληστερόλη, λέει ο γιατρός.

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου τα μισά άτομα με ξανθέλασμα παρουσιάζουν μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της χοληστερόλης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Μάλιστα πολλοί γιατροί τονίζουν ότι θα πρέπει να εξετάζουμε τις τιμές της χοληστερόλης νωρίτερα στη ζωή μας, καθώς οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης στην παιδική ηλικία και τη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη πρόωρων καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.

Η δυσλιπιδαιμία στα παιδιά

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η δυσλιπιδαιμία -μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, που οδηγεί σε μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή λιπών στο αίμα- στα παιδιά είναι σιωπηλή και δυνητικά θανατηφόρα. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL-χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αρχίζουν νωρίς στη ζωή. Και όπως λένε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συζητάμε για τον έλεγχο και την πρόληψη πολύ νωρίτερα στη ζωή, αντί να το αναβάλλουμε μέχρι τα μέσα της ενήλικης ζωής, όταν η νόσος είναι συχνά προχωρημένη και τα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Τροφές που ρίχνουν την LDL χοληστερόλη

Υπάρχουν τρόφιμα μειώνουν την χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Κάποια παρέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν την χοληστερόλη και την αποβάλλουν από το σώμα πριν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία την μειώνουν άμεσα. Κάποια από τα τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερόλη, σύμφωνα με το Harvard, είναι:

  • Βρώμη
  • Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια
  • Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια
  • Φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη (Μήλα, σταφύλια, φράουλες)
  • Σόγια
  • Λιπαρά ψάρια

Πηγή: oloygeia.gr