Χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D; Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε έλλειψη και τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε
Η βιταμίνη D, που συχνά αποκαλείται «βιταμίνη του ήλιου», παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν πόση χρειάζονται πραγματικά ή αν παίρνουν αρκετή.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει γίνει πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία. Ας διερευνήσουμε πόση βιταμίνη D χρειάζεστε, πώς να καταλάβετε εάν λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα και τι συμβαίνει εάν έχετε έλλειψη.
Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε;
Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες (RDA) για τη βιταμίνη D είναι οι εξής:
- Βρέφη (0-12 μηνών): 400 IU (Διεθνείς Μονάδες)
- Παιδιά (1-18 ετών): 600 IU
- Ενήλικες (19-70 ετών): 600 IU
- Ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: 600 IU
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι ποσότητες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές, ειδικά για άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή συγκεκριμένες ανάγκες υγείας. Πολλοί επαγγελματίες υγείας συνιστούν πλέον έως και 1.000 IU ή ακόμα και 2.000 IU ημερησίως για ενήλικες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι εξετάσεις αίματος δείχνουν χαμηλά επίπεδα.
Γιατί αυξάνεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω πολλών αλλαγών στον τρόπο ζωής και του περιβάλλοντος:
- Τρόπος ζωής σε εσωτερικούς χώρους: Πολλοί άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους λόγω εργασίας ή ψυχαγωγικού χρόνου στις οθόνες. Ως αποτέλεσμα, δεν εκτίθενται στις ακτίνες UV που απαιτούνται για την παραγωγή της βιταμίνης D φυσικά στο δέρμα.
- Αυξημένη χρήση αντηλιακού: Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αλλά εμποδίζουν επίσης τις ακτίνες UVB, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή βιταμίνης D. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να παράγουν επαρκή βιταμίνη D, ειδικά σε ηλιόλουστες περιοχές.
- Γεωγραφική τοποθεσία: Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη έχουν λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη D μόνο μέσω της έκθεσης στον ήλιο.
- Αλλαγές στη διατροφή: Πολλές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, συχνά λείπουν από τις σύγχρονες δίαιτες, ειδικά με την άνοδο της vegan διατροφής και του τρόπου ζωής χωρίς γαλακτοκομικά.
- Γήρανση του πληθυσμού: Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το δέρμα τους γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη σύνθεση της βιταμίνης D, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας μεταξύ των ηλικιωμένων.
Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν σε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D παγκοσμίως. Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, με ένα σημαντικό ποσοστό στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση και αδυναμία: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι, καθώς η βιταμίνη παίζει ρόλο στη λειτουργία των μυών.
- Πόνος και ευθραυστότητα των οστών: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα οστά ή ακόμα και σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.
- Συχνές ασθένειες: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επομένως τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε συχνότερες λοιμώξεις ή κρυολογήματα.
- Αλλαγές της διάθεσης: Η χαμηλή βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, τις εναλλαγές της διάθεσης και την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).
- Τριχόπτωση: Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με απώλεια μαλλιών σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για καταστάσεις που σχετίζονται με αυτοάνοση πάθηση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τυχόν ελλείψεις βιταμινών και να πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους υγείας.