Χωρίς γ’ σφαιρίνη η Ελλάδα: Σε κίνδυνο ασθενείς από τις ελλείψεις, ποτέ αναμένονται οι επόμενες ποσότητες

Ψάχνουν ανά γραμμάριο γ’ σφαιρίνη οι ασθενείς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα. Τι λένε οι εκπρόσωποι των ασθενών και πότε αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα κιλά σύμφωνα με πληροφορίες του news4health.gr

Η γ-σφαιρίνη, βρίσκεται σε έλλειψη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία διατίθεται στους ασφαλισμένους ως εξειδικευμένη φαρμακευτική ουσία. Το φάρμακο αυτό είναι βασικό για την επιβίωση των νεφροπαθών και γενικά όλων των ατόμων με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εδώ και καιρό υπάρχει έλλειψη του φαρμάκου με τους εκπροσώπους των ασθενών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε ερώτηση του news4heath.gr προς τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών αν υπήρξε απάντηση μετά την επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο Υγείας για τις σοβαρές ελλείψεις του φαρμάκου ο κ. Λεοντόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει απάντηση. «Δεν καταλαβαίνω, δεν τους ενδιαφέρει; Συναντούμε μία αδιαφορία τεράστια από τα υπουργεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν γίνεται να περιμένουν άλλο οι ασθενείς»

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Λεοντόπουλος στο news4health.gr για παράδειγμα ένας από τους 4 ασθενείς που γνωρίζει ο ίδιος είχε ανάγκη από 70 gr και κατάφερε να πάρει μόλις 30 με την υγεία του να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Εμείς θέλουμε να μην πεθαίνει ο κόσμος. Δεν γίνεται να περιμένουν άλλο οι ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και τόνισε ότι τα φάρμακα αυτά καλό είναι να έρχονται μέσω ΙΦΕΤ όπως γίνεται με τα νοσοκομεία. Όπως μας εξήγησε ο κ. Λεοντόπουλος, το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) εξασφαλίζει ορισμένα αποθέματα και δίνει στα νοσοκομεία αλλά όχι στον ΕΟΠΥΥ και εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Όπως μας είπε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει με το Υπουργείο.

Το news4Health.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία) ο οποίος έκανε λόγο επίσης για δραματική κατάσταση. O κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης απηύθυνε δραματική έκκληση για την επίλυση του προβλήματος.

«Αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022 να μην υπάρχει γ΄σφαιρίνη»

Ο κ. Βαρδακαστάνης μας μετέφερε την κραυγή αγωνίας από οικογένειες ασθενών που αδυνατούν να βρουν γ σφαιρίνη για τους ανθρώπους τους. «Θεωρώ αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022 να μην υπάρχει γ΄σφαιρίνη. Είναι κάτι πολύ σοβαρό. Έχουμε απευθυνθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να δώσει άμεση λύση» σχολίασε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι επίσης δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση σχετικά με το πρόβλημα από το Υπουργείο Υγείας.

Πότε θα έρθει ξανά γ ΄σφαιρίνη στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του news4health.gr, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα γ’ σφαιρίνη με την ποσότητα να φτάνει τα 30 κιλά. Οριστική λύση δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Μέχρι τότε οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο.