Ωνάσειο: 40 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα σε 4 χρόνια – Αναγκαία η κουλτούρα δωρεάς οργάνων
Για τον σημαίνοντα ρόλο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα μίλησε χθες, Παρασκευή 12 Απριλίου, ο καθηγητής και πρόεδρος του κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης, κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ με θέμα «Καρδιολογία και το μέλλον των μεταμοσχεύσεων, εν μέσω “επανάστασης” στην υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, περί τις 40 μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το 2020, 12 εκ των οποίων το 2023. «Μέσα στον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησαν και οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Πλησιάζουμε ήδη τις 40 μεταμοσχεύσεις και φέτος αναμένεται να τις ξεπεράσουμε» δήλωσε, μιλώντας ακόμα για την εκπαίδευση ομάδας χειρουργών σε ειδικό κέντρο της Βιέννης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.
Αναφέρθηκε επιπλέον στη «στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με το Ωνάσειο Ίδρυμα και με το υπουργείο Υγείας», ώστε το Ωνάσειο να εξελιχθεί σε Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Ο ίδιος δήλωσε:
«Το Ωνάσειο ανήκει στο Δημόσιο, κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του, τον έχει το υπουργείο Υγείας. Έχουμε την πολύτιμη υποστήριξη του Ωνασείου Ιδρύματος. Είναι ένα πολύ καλό πρότυπο για τη διοίκηση όλων των νοσοκομείων. Έχουμε προχωρήσει με την νομοθέτηση της ίδρυσης του Μεταμοσχευτικού Κέντρου.»
Ο κ. Μπολέτης αναφέρθηκε στο νέο κτίριο που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, την επέκταση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού και άλλων καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών τμημάτων αιχμής και προανήγγειλε ότι «αρχές του 2025 θα αρχίσουμε και με τα ενδοκοιλιακά όργανα».
«Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει δείξει όσα έχει κάνει τόσα χρόνια. Η “εθνική επανάσταση” καλά κρατεί, να προσέξουμε, επειδή την κρίσιμη στιγμή “κλωτσάμε την καρδάρα”. Να προσέχουμε με την επιλογή των κατάλληλων προσώπων», πρόσθεσε ο κ. Μπολέτης και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να δουλέψουμε όλοι πάνω στο κομμάτι δωρεάς οργάνων».
«Υπήρξαμε πάντα καινοτόμοι»
Ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τόνισε από πλευράς του: «Στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η σχέση του επαγγελματία Υγείας με τον ασθενή. Όπως ολόκληρη η χώρα έτσι και το νοσοκομείο μας πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, υπήρξε πάντα καινοτόμο. Είμαστε ως κουλτούρα καινοτόμοι και οικονομικά υπεύθυνοι. Προχωράμε σε μια περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας. Είμαστε σε μια φάση επενδύσεων για να μπορούν να συλλέγονται τα δεδομένα».
Τεχνητή νοημοσύνη για εξανθρωπισμό της ιατρικής
Η Ευαγγελία Νύκταρη, Επιμελήτρια Α’ Καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο υπογράμμισε: «Χειριζόμαστε την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ώστε να φέρνουμε την καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή. Θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη του μοντέλου για τον εκάστοτε ασθενή, συγκρίνοντας θεραπείες, προχωρώντας σε εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή».
Μεταξύ άλλων η κ. Νύκταρη πρόσθεσε: «Η AI έχει αυξήσει την αποδοτικότητά μου κατά 40%. Η μηχανή δεν έχει όμως την ενσυναίσθηση. Η φροντίδα είναι ο γιατρός. Η ΑΙ είναι η μοναδική ευκαιρία να επιστρέψουμε στον εξανθρωπισμό της ιατρικής. Θα καταργήσει αυτό το μπέρδεμα της ψηφιοποίησης και θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερο χρόνο με τον ασθενή». Τέλος είπε χαρακτηριστικά: «Το trend στην ιατρική τώρα είναι τα λιγότερα χειρουργεία».
Πηγή: ygeiamou.gr