Όλο και πιο κοντά στην κανονικότητα – Τι αλλάζει στην ζωή μας από σήμερα

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σήμερα, Σάββατο, καθώς χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα για τον κορονοϊό… αν και μόνο για τους εμβολιασμένους.

Μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση απόφασισε – προ ολίγων ημερών – νέα άρση των περιορισμών στην όρθια διασκέδαση, τα γήπεδα, τις σχολικές εκδρομές, αλλά και την εργασία. 

«Ανάσα» στη νεολαία αλλά και στους καταστηματάρχες αναμένεται να δώσει η επιστροφή των όρθιων στην εστίαση, που θα θυμίσει κάτι από την διασκέδαση που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, παράλληλα, για τους φιλάθλους κι η αύξηση της πληρότητας στις εξέδρες των γηπέδων.

Πιο αναλυτικά από 19 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε για τους εμβολιασμένους:

  • η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
  • η έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
  • η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
  • η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

«Πάμε σε αποκλιμάκωση, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και στη νέα χαλάρωση των μέτρων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ξεκινούν από σήμερα Σάββατο, ο Θάνος Πλέυρης σημειώσε πως «βάσει των μοντέλων που έχουμε, βλέπουμε μια σταθεροποίηση στους δείκτες», ένω έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δείκτη των εισαγωγών, που είναι σε «ένα θετικό ισοζύγιο», αλλα και σε εκείνον των διασωληνωμένων.

«Πολύ σκληρός είναι και ο δείκτης των θανάτων, αλλά οι θάνατοι ακολουθούν το κύμα της πίεσης που είχαμε δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους-αρχές του νέου, που κυριαρχούσε η Δέλτα», σημείωσε ο υπουργός.

«Αυτή όλη η εξίσωση, μαζί με την κουβέντα με τους ειδικούς, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δείχνει πως το επόμενο διάστημα πάμε σε μια αποκλιμάκωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Τι θα ισχύσει με τις σχολικές εκδρομές

Οι σχολικές εκδρομές επιτρέπονται εκ νέου από το Σάββατο, ωστόσο, οι πολυήμερες μπορούν να γίνονται από την 1η Μαρτίου με συγκεκριμένα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές οι οποίες έχουν διανυκτέρευση, πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Αυτό ισχύει τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

«Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί», επισημαίνει ακόμη το Υπουργείο Παιδείας.