‘’Όσα βίωσα και βιώνω, μετρώντας έναν χρόνο COVID’’

Ένα αξεπέραστο ημερολόγιο οργής, φόβου αλλά και ελπίδας καταγράφεται από τη γεμάτη σκληρές εικόνες και απερίγραπτα συναισθήματα, καθημερινότητα του νοσηλευτή Άγγελου Κοντοθάνου από την πρώτη στιγμή που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή και στιγμάτισε τις ψυχές μας.

 26 Φεβρουαρίου 2020 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, o οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε οριστεί εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα πάνω από 220.000 κρούσματα και 7.000 θάνατοι λόγω COVID-19.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτού του άτυπου πολέμου με τον αόρατο εχθρό, από την πρώτη στιγμή και μέχρι να αποτελέσει παρελθόν, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας καθώς και οι συν αυτῲ.

Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου , μη τον φοβάσαι θα νικήσεις σε 100 μάχες.

Αν δεν ξέρεις τον εχθρό σου αλλά ξέρεις τις δικές δυνατότητες τότε έχεις ίσες πιθανότητες νίκης όσο και ήττας

Αν ξέρεις τον εχθρό σου και δεν ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε θα ηττηθείς σε κάθε μάχη, Σουν Τζου, Η τέχνη του πολέμου,6ος αιώνας π.Χ.)

Με οδηγό το δεύτερο από τα 3 ρητά του Κινέζου Σουν Τζου πιστεύω πως θα έπρεπε να πορευθούμε .Τον εχθρό ,τον κορωνοϊό ,δεν τον γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε όμως τις δικές μας δυνάμεις και κυρίως ,τις δικές μας αδυναμίες.  Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να τις γνωρίζουμε…

11 Μαρτίου 2020: Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά». Η κυβέρνηση ανακοινώνει 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας με διετείς συμβάσεις. Την επόμενη κιόλας ημέρα, έχουμε τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο στην Ελλάδα από τον covid.

Έχει ήδη αρχίσει σταδιακά το πρώτο lockdown να εισβάλλει στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Στον επαγγελματικό μου χώρο, επικρατεί φόβος και αμηχανία αφενός, αφετέρου πίστη και αισιοδοξία ότι δεν θα δούμε εικόνες ανάλογες της γειτονικής Ιταλίας .Ξεκινήσαμε ταχύρρυθμα σεμινάρια περί COVID. Πώς να φοράμε τη στολή «αστροναύτη», πώς να την απορρίπτουμε, πώς να πλένουμε τα χέρια μας, τι να κάνουμε, τι να μην κάνουμε κ.ο.κ.

Τα ‘’ύποπτα’’ περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε ως εν δυνάμει θετικά στον ιό.

(Συνάδελφος στο μαιευτήριο)

15 Μαρτίου: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή.  Ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα πολίτες βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν τους εργαζόμενους στην Υγεία σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Όντας διαμετρικά αντίθετος σε αυτή την κίνηση, έγραψα ένα κείμενο που έγινε αμέσως viral και είχε ως συνέπεια την εμφάνισή μου σε αρκετές εκπομπές και δελτία ειδήσεων με σκοπό να εξηγήσω τα αυτονόητα. 

18 Μαρτίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Γεννιέται στο νοσοκομείο «Αττικόν» το πρώτο παιδί από μητέρα θετική στον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις μας εκείνη την ημέρα στο χώρο εργασίας μου (ιδιωτικό μαιευτήριο) κυριαρχεί μία ευχή: Μακάρι να μην περνάει από τη μητέρα στο νεογνό. Ευτυχώς δεν περνάει.

22 Μαρτίου: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Ανακοινώνεται απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα.

Όλοι βάλαμε πλάτη τότε, ώστε να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί κατάλληλα το σύστημα υγείας .Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα ζητήσαμε να συνδράμουμε τους συναδέλφους μας στο δημόσιο. Δεν χρειάστηκε. Κάναμε υπομονή, τηρήσαμε τα όποια μέτρα εισηγούταν η αρμόδια επιτροπή. Είδαμε την κυβέρνηση να μοιράζει πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ και στον τύπο γενικότερα και να πετάει κάτι ψιχουλάκια που περίσσεψαν στους υγειονομικούς…Δεν ζητήσαμε χρήματα εμείς. Αναγνώριση της αξίας μας ζητήσαμε, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ζητήσαμε. Μας κέρασαν υποσχέσεις τότε  και κάτι χημικά αργότερα.

4 Μαΐου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS για τις μετακινήσεις. Η σταδιακή επιστροφή στην προ covid κανονικότητα δείχνει να πλησιάζει.

13 Ιουνίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως «ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε». Δυστυχώς όμως επέστρεψε και ο  κορωνοϊός..Σχεδόν ανεξέλεγκτα εισέρχονται τουρίστες στην επικράτεια, χωρίς τεστ παρά μόνο με τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, χωρίς καραντίνα. Παράλληλα, η πληρότητα στα πλοία και τα αεροπλάνα επιτρέπεται να αγγίξει το 100%,υπακούωντας στους νόμους της νεοφιλελεύθερης αγοράς και όχι στη δημόσια υγεία.

14 Σεπτεμβρίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή.  Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με μάσκες, αντισηπτικά και διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για τους μαθητές. Οι υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν σε σχολεία δείχνουν ένα κράτος ανοργάνωτο, ένα κράτος που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου..

16 Σεπτεμβρίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Νέα μέτρα στην Αττική για την ανάσχεση της πανδημίας. Ο εχθρός ξαναήρθε. Λάθος. Δεν έφυγε ποτέ.

22 Οκτωβρίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα. Ανακοινώνεται καθολική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

1 Νοεμβρίου 2020: Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ.

Καθώς κυλάει ο Νοέμβριος, ο πιο δύσκολος από κάθε άποψη μήνας για τη βόρεια Ελλάδα, πήρα την πρωτοβουλία και έστειλα mail σε όλα τα νοσοκομεία της 4ης Υ.ΠΕ. ζητώντας να μου επιτραπεί να βοηθήσω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ (το τονίζω γιατί θα επανέλθω σε αυτό το θέμα) σε κάποιο από τα νοσοκομεία εκεί. Το ζήτησα γιατί θεωρούσα άδικο προς τους συναδέλφους μου να ξημεροβραδιάζονται στις κλινικές και στις Μ.Ε.Θ. και εγώ να δουλεύω απλά 8ωρα στο αποστειρωμένο περιβάλλον του χειρουργείου. Το θεωρούσα άδικο προς την φίλη και συνάδελφό μου Νανά Κ. από τη Θεσσαλονίκη που κανονικά θα έπρεπε να είχε γονατίσει από την κούραση αλλά αυτή στάθηκε και στέκεται ακόμα στα πόδια της και όχι στα γόνατά της.

(Νανά Κ, ηρωίδα της πρώτης γραμμής στη Θεσσαλονίκη)

Το πάλεψα όσο μπορούσα. Από τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου όπου εργάζομαι ,στο γραφείο του Κικίλια, μετά τηλεφώνημα στον Πρόεδρο για να τον ενημερώσω για τις προθέσεις μου, μετά στο γραφείο προσωπικού και ξανά τα ίδια. Μια συνεχής επικοινωνία με Θεσσαλονίκη, η προϊσταμένη μου να προσπαθεί από τη μία να με πείσει να αλλάξω γνώμη αλλά παράλληλα να μου λέει πόσο με εκτιμά και με θαυμάζει, ξανά επικοινωνία με Κικίλια όπου πήρα την διαβεβαίωση ότι θα ψηφιστεί τροπολογία που θα επιτρέπει -επιτέλους- στον υγειονομικό  του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να συνδράμει στον δημόσιο.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2020 . Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Ψηφίζεται η πολυπόθητη τροπολογία, ενημερώνομαι πριν καν δημοσιευτεί,28 σελίδες ακαταλαβίστικων και ακατάληπτων για πολλούς εννοιών. Την στέλνω σε όσους φορείς και φυσικά πρόσωπα ήμασταν σε επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες και όλοι μου απάντησαν το ίδιο: «Δεν καταλαβαίνουμε τι λέει.». Το όνειρο της Θεσσαλονίκης απομακρύνεται…όχι με δική μου υπαιτιότητα αλλά λόγω της ανικανότητάς των αρμοδίων να πάρουν σωστές αποφάσεις, την σωστή στιγμή, όπως επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα .Πλήρης και οριζόντια επίταξη, έμψυχου δυναμικού, εξοπλισμού, κτιρίων. Τα κέρδη μπορούν να περιμένουν ,η Υγεία αντιθέτως, όχι.

 «Αυτός που παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του, είναι βέβαιο ότι θα γίνει λεία τους

Σουν Τζου ,η τέχνη του πολέμου,6ος αιώνας π.Χ.»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή.Ζούμε το απόλυτο ακορντεόν όσον αφορά τα μέτρα. Άλλοτε ανεπαρκή, άλλοτε παράλογα. Οι υγειονομικοί στις θέσεις μας, μετρώντας απώλειες, όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες. Στη Λάρισα, ο συνάδελφος Λάμπρος Τσάπαλης πραγματοποιεί 10ήμερη απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ. και για την μη ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παράλληλα, στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, έχουμε πειθαρχικές διώξεις υγειονομικών επειδή μίλησαν στα ΜΜΕ για τα ογκώδη προβλήματα των νοσοκομείων τους.

Το ευχάριστο είναι ότι άρχισε ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Προτεραιότητα δόθηκε στους υγειονομικούς και στα κομματικά στελέχη που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021 Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή.  Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα έχει ομαλοποιηθεί ενώ στην Αττική ο αριθμός των  κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων ανεβαίνει καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.  Τα μέτρα αυξάνονται αλλά δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κλείνουν για άλλη μία φορά σχολεία και καταστήματα.

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή. Ημερομηνία ορόσημο καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, 2 ιδιωτικές κλινικές στην Αττική μπαίνουν και αυτές στη μάχη κατά του COVID. Πολύ σωστή κίνηση κατά τη γνώμη μου, ελπίζω να πάρουν μια ανάσα τα νοσοκομεία αναφοράς της 1ης και 2ης Υ.Π.Ε. Πριν προλάβω να χαρώ για αυτή την εξέλιξη, έμαθα ότι μας δίνουν έξτρα οικονομικό κίνητρο ώστε να αφήσουμε τα τμήματα στα οποία δουλεύουμε και να εργαστούμε για διάστημα κάποιων εβδομάδων στις νέες κλινικές κορωνοϊού.

Αγαπητοί διοικητικοί, έχετε δει τις καταστροφικές επιπτώσεις που φέρνει σε ένα νευραλγικό τμήμα η ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων (οικονομικά μιλώντας).Πώς θα συνεργαστώ εγώ π.χ. σε μια βάρδια -αμειβόμενος με 100 ευρώ (τυχαίο νούμερο)- με τον συνάδελφο που θα πρέπει να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, στις ίδιες συνθήκες, στο ίδιο 8ωρο, με τους ίδιους κινδύνους αλλά αμειβόμενος με τα μισά ;Με τον συνάδελφο ο οποίος εν μία νυκτί αποφασίστηκε ερήμην του η αλλαγή του εργασιακού του περιβάλλοντος ενώ εγώ θα έχω πάει από επιλογή εκεί;

Πώς θα κοιτάξω στα μάτια τη φίλη μου και συνάδελφο Βασιλική Σ. η οποία παλεύει ενάντια στον covid εδώ και ένα χρόνο αμειβόμενη με 732 ευρώ, χωρίς  βαρέα και ανθυγιεινά;

(Βασιλική, ηρωίδα πρώτης γραμμής στην Αττική)

Κατάθεση σκέψεων και ψυχής, υπό τους ήχους των Pink Floyd,εν μέσω πανδημίας. Όταν τελειώσει αυτή, να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι εδώ.

Αθήνα, Τρίτη 16 Μαρτίου 2021   Εμείς, σταθερά στην πρώτη γραμμή.

ΚΟΝΤΟΘΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ