Ύπνος: Η ώρα που πρέπει να κοιμάστε για να μειώσετε κατά 26% τον κίνδυνο εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη
Ο σωστός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Υπάρχει η ιδανική ώρα;
Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου κάνουν κακό στην υγεία, λένε επιστήμονες που παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 72.000 εθελοντών μέσω συσκευών καταγραφής δραστηριότητας για οκτώ χρόνια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Τι έδειξε η έρευνα για την ώρα του ύπνου
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου των εθελοντών και τους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες: σε αυτούς που είχαν τακτικό, μέτρια ακανόνιστο και ακανόνιστο ύπνο. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για οκτώ χρόνια.
Οι άνθρωποι που έκαναν έναν ακανόνιστο ύπνο, δηλαδή, χωρίς να κοιμούνται συγκεκριμένη ώρα, είχαν 26% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους τακτικούς.
Εκείνοι που ήταν στην κατηγορία «μέτρια ακανόνιστοι» είχαν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα.
Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι οι τελείως ακανόνιστοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, ακόμη και αν κοιμόντουσαν τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες που προτείνει το NHS.
Αντιθέτως, οι μέτρια ακανόνιστοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αν κατάφερναν να κοιμηθούν επαρκώς.
Οι τακτικοί ήταν πιθανότερο να κοιμούνται αρκετά, με το 61% αυτών να τα καταφέρνει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ακανόνιστους ήταν μόλις 48%.
Η ομάδα, υπό την ηγεσία του Jean-Philippe Chaput από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά, δήλωσε:
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κανονικότητα στον ύπνο μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια του ύπνου στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων».
Η Emily McGrath, ανώτερη νοσηλεύτρια καρδιολογίας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, ανέφερε ότι η σχέση μεταξύ ύπνου και καρδιάς δεν είναι πλήρως κατανοητή.
Πρόσθεσε όμως:
«Η έρευνα υποδηλώνει ότι ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CRP. Αυτή αποτελεί ένδειξη φλεγμονής».
Τα οφέλη του συστηματικού ύπνου
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία, υποστηρίζοντας ζωτικές διεργασίες όπως η ενίσχυση της μνήμης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η συναισθηματική ρύθμιση. Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου, μειώνει το άγχος και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
Επιπλέον, συμβάλλει στην αποκατάσταση των ιστών και στη μείωση της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Η συστηματικότητα στον ύπνο ενισχύει την ψυχική υγεία, προάγοντας συναισθηματική ανθεκτικότητα και μειώνοντας την εμφάνιση άγχους. Επιπλέον, ενδυναμώνει τη φυσική άμυνα του σώματος, βελτιώνοντας την ανοσολογική ανταπόκριση και συμβάλλοντας σε μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική υγεία.