1000 προσελεύσεις στην εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»- Ασθενείς σε ράντζα 25 ώρες

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μείωση του χρόνου αναμονής κατά την εφημερία.

«Εικόνες πολέμου» στην εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στις 6 Ιανουαρίου. Πάνω από 1.000 προσελεύσεις, εισαγωγές που ξεπέρασαν τις 200, ράντζα στους διαδρόμους και το υγειονομικό προσωπικό σε απόγνωση.

«Ασθενείς βαρέως πάσχοντες που παραμένουν σε ένα φορείο για πάνω 25 ώρες, γιατροί που τελείωσαν τη βάρδια τους έως και 6 ώρες μετά το προβλεπόμενο ωράριο, 30 ασθενείς 13 ώρες μετά το κλείσιμο της εφημερίας δεν έχουν κλίνη ακόμα, ενώ οι ασθενείς της παθολογικές κλινικής που μέτρα 27 κρεβάτια ξεπερνούν τους 100» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων: «Η αθλιότητα είναι το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει την εφημερίας της 6 ης Ιανουαρίου».

Η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι είναι τραγική: «Την ίδια στιγμή για ακόμα μια φορά στην απέλπιδα προσπάθεια να διευθετηθούν τα περιστατικά, συνέβαιναν τα εξής: οι ιατροί κλήθηκαν να διαλέξουν ποια περιστατικά μπορούν να μπουν σε ράντζο, αλλιώς η επόμενη επιλογή ήταν η πολύωρη παραμονή στα επείγοντα.
Το τμήμα διαχείρισης κλινών του νοσοκομείου, ρωτούσε από κλινική σε κλινική πόσα εξιτήρια θα γίνουν για να τοποθετηθεί η επόμενη βάρδια των ασθενών και τι ώρα και αν υπάρχει κάποιο κρυμμένο η ξεχασμένο κρεβάτι. Αν αυτό δεν είναι μιζέρια τότε τι είναι;».

Στάση εργασίας των εργαζομένων

Δίωρη στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκειας της οποίας θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διοίκησης, για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εφημέρευσης.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» καταγγέλλουν ότι: «Δεν πάει άλλο. Το έγκλημα αυτό δεν θα συνεχιστεί. Το αφήγημα περί βοήθειας από το νοσοκομείο Σωτηρία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τις γιορτές», σημειώνει.

Το σωματείο εργαζομένων διεκδικεί:

  • άμεσες κατεπείγουσα προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού
  • μονιμοποίηση όλου του προσωπικού
  • κατάργηση του νέου ΦΕΚ για τις εφημερίες
  • κατάργηση της απογευματινή ιδιωτικής λειτουργίας του νοσοκομείου

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες

Η εικόνα στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση ξεπερνάει κάθε φαντασία.Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Λύση στις πολύωρες αναμονές επιδιώκει να δώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Δουλεύω πάνω από τέσσερις μήνες με όλη την ομάδα επάνω σε αυτό. Έχουμε καταγράψει το πρόβλημα, έχουμε σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί ο μέσος όρος εφημερίας, τα έχουμε βάλει σε μία σειρά – πρόκειται για 25 διαφορετικά μέτρα – τα οποία θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε δε ότι «τα καλύτερα συστήματα υγείας του πλανήτη που είναι στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μέσο χρόνο αναμονής τις 4 με 4,5 ώρες. Δεν υπάρχει αναμονή μηδέν στο νοσοκομείο».

«Έχω βάλει στοίχημα της υπουργικής μου θητείας αυτή την ταλαιπωρία των ασθενών στην εφημερία να τη μειώσω στο μέτρο του εφικτού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στα νέα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση του χρόνου αναμονής, είναι η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μόνο για τα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων. «Ο τραυματιοφορέας είναι βασικό κλειδί για να μειωθεί ο χρόνος της εφημερίας», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε μαζικές συμβάσεις με ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες για την «εξ αποστάσεως διάγνωση».
Τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν σύμβαση με γιατρό, ο οποίος κάνει βάρδια στο σπίτι του το βράδυ, του στέλνεις με email τη μαγνητική τομογραφία και κάνει διάγνωση επιτόπου, δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, Κωνσταντοπούλειο) το ηλεκτρονικό σύστημα για την καταγραφή των αναμονών στις εφημερίες.

Μέσω ενός QR code θα υπάρχει η δυνατότητα real time αποτύπωσης των χρόνων αναμονής σε κάθε στάδιο της εφημερίας. Πρόκειται για την παρέμβαση με το λεγόμενο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», το οποίο θα βοηθήσει την ηγεσία του Υπουργείου να έχει ακριβή εικόνα σε ποια σημεία των ΤΕΠ υπάρχει πρόβλημα.
«Θα μπαίνει «βραχιολάκι» και θα κάνουμε «tracking» και θα βλέπουμε, γιατί αυτός ο άνθρωπος περιμένει τόσες ώρες και δεν ασχολείται κανένας», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός τονίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την μείωση του χρόνου αναμονής θα φέρουν αποτελέσματα έως το Πάσχα.