Αρκετοί αρνητές του κορωνοϊού είναι έτοιμοι να πληρώνουν πολλά χρήματα για να πάρουν τα πλαστά πιστοποιητικά, προκειμένου να μην κάνουν τεστ κορωνοϊού και να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας.
Στα 400 ευρώ φαίνεται να φτάνει η «ταρίφα» για ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, αρκετοί αρνητές του κορωνοϊού είναι έτοιμοι να πληρώνουν πολλά χρήματα για να πάρουν τα πλαστά πιστοποιητικά, προκειμένου να μην κάνουν τεστ κορωνοϊού και να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας. Οδηγός ταξί, μιλώντας στον Alpha, αποκαλύπτει ότι πελάτες του κανόνιζαν μπροστά του ραντεβού με γιατρό, προκειμένου να τους εξασφαλίσει ένα πλαστό πιστοποιητικό νόσησης από κορωνοϊό. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι έκαναν και παζάρια για την τιμή της βεβαίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τουλάχιστον δέκα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, όπως είχε αποκαλύψει ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής, Άγγελος Μπίνης, στην ΕΡΤ1.
Όπως ανέφερε, εκτός από τις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης». Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως για παράδειγμα σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.
Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».
Τα πλοκάμια του κυκλώματος της Δράμας
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού στη χώρα. Αίσθηση προκαλεί το πλήθος των καταγγελιών στη Δράμα που δεν αφορούν μόνο σε υγειονομικούς αλλά και εκπαιδευτικούς ή και δημοτικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην πόλη της Δράμας το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει απλωθεί επικίνδυνα με τον Ιατρικό Σύλλογο να καταγγέλλει πως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, έχουν προμηθευτεί πλαστό πιστοποιητικό νόσησης.
Στη Δράμα συγκεκριμένα φαίνεται πως αρκετοί έχουν προμηθευτεί πλαστό πιστοποιητικό νόσησης, για να αποφύγουν τον εμβολιασμό τους.
«Όσοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, βρήκαν αυτό το παραθυράκι, συνεργάστηκαν με ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, και ίσως με γιατρούς που εκτελούσαν αυτά τα τεστ στα ιατρεία τους, πήραν ένα χαρτί και δηλώθηκαν στην πλατφόρμα ότι νοσούν εκείνη τη στιγμή» δήλωσε η Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργο Γεωργιάδη ο ακόλουθος διάλογος έγινε μεταξύ ενός μικροβιολόγου της περιοχής και ενός πολίτη που ζητούσε να βγάλει ψεύτικο rapid test: «Ζητήσανε και είπανε θέλουμε να μας δώσετε ένα rapid test, θετικό.. απαντάνε, κύριε πρέπει να έρθετε εδώ να το δούμε κτλ, μα τι είναι αυτά που λέτε, αφού σε συνεννόηση με κάποιους κλινικούς γιατρούς – εργαστήρια, το κάνουν προς 10 ευρώ, εγώ σας πήρα τηλέφωνο να ξέρω αν είναι τα 5 ευρώ».
Στη Δράμα οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται το ψευδώς θετικό rapid τεστ έναντι χρηματικού ποσού, με την ταρίφα από 10 έως 50 ευρώ.
Εκτός από τη Δράμα, στον Παλαμά της Καρδίτσας έχουν ήδη εντοπιστεί 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ στο Μαμάτσειο νοσοκομειο της Κοζάνης, ερευνώνται 3 περιπτώσεις γιατρών που εμβολιάστηκαν εκτός πόλης.. και σχετίζονται με το Κέντρο Υγείας του Παλαμά.
Μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν εντοπιστεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τέσσερις υγειονομικοί στο Γεννηματάς έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας ερευνώνται 2 περιπτώσεις εργαζομένων ενώ στην Καβάλα, 18 άνθρωποι ελέγχονται για το κατά πόσο τα πιστοποιητικά νόσησης που υπέβαλαν πρόσφατα είναι πλαστά, ή όχι.
Σε διαθεσιμότητα βρίσκεται και η γιατρός στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι που φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, για τον σύζυγό της, επίσης γιατρό του νοσοκομείου, προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και να μην βγει σε αναστολή. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να απολογηθεί εγγράφως.
Την ίδια στιγμή στην Πάτρα υπάρχει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με αφορμή και την προσφυγή του ιατρικού συλλόγου της πόλης στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας για όλες τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης – εμβολιασμού.