Μεταξύ των νοσηλευόμενων και των ανθρώπων που έχουν καταλήξει, είναι και άτομα που παρότι ήταν θετικοί στον ιο, παρέμεναν σπίτια τους και μεταφέρονταν στο νοσοκομείο όταν είχαν φτάσει πλέον σε οριακή κατάσταση, κάποιοι σε μάλιστα σε μη αναστρέψιμη για την υγεία τους.
Μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες με περιορισμένες δυνατότητες δίνει καθημερινά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Καλύμνου λόγω της δραματικής αύξησης ασθενών με covid- 19. Αυτή την στιγμή στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα για ασθενείς με κορωνοϊο, νοσηλεύονται 14 άτομα, με έναν από αυτούς να έχει δια σωληνωθεί και δυο ακόμη να βρίσκονται εν αναμονή. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί 182 άτομα, εκ των οποίων 17 έχουν καταλήξει. Επακόλουθο της κατάστασης είναι το γεγονός πως ενώ τον περασμένο Ιανουάριο οι ανάγκες για τους νοσηλευμένους σε οξυγόνο ήταν 8 φιάλες, πλέον οι καθημερινές ανάγκες έχουν εκτοξευτεί στις 77 φιάλες την ημέρα. Παράλληλα καθημερινές είναι και οι διακομιδές σε νοσοκομεία άλλων νησιών, με 6 ασθενείς από την Κάλυμνο να νοσηλεύονται στη Σάμο. Μεταξύ των νοσηλευόμενων και των ανθρώπων που έχουν καταλήξει, είναι και άτομα που παρότι ήταν θετικοί στον ιο, παρέμεναν σπίτια τους και μεταφέρονταν στο νοσοκομείο όταν είχαν φτάσει πλέον σε οριακή κατάσταση, κάποιοι σε μάλιστα σε μη αναστρέψιμη για την υγεία τους.
Οι νεκροί λυγίζουν το προσωπικό του νοσοκομείου
Οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να σώσουν τους ασθενείς και όταν κάποιος καταλήγει, τότε τα μάτια βουρκώνουν και ξεσπούν σε κλάματα. Άλλωστε οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν τους είναι άγνωστοι, είναι γείτονες, συγγενείς οικείων προσώπων και φίλοι τους.
SOS από τον δήμαρχο
Ο δήμαρχος του νησιού, κύριος Δημήτρης Διακομιχάλης, με ανακοίνωσή του εκπέμπει sos και ζητάει «το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, να δοθεί εντολή από εσάς, ούτως ώστε να μεταβεί στο νησί και να αναλάβει δράση άμεσα ειδική ομάδα διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ».
Κίνδυνος να χαθεί το καλοκαίρι
Την ίδια στιγμή με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι καταστηματάρχες, οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στην εστίαση που βλέπουν το καλοκαίρι να χάνεται. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ζητούν να υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων, έστω και στον εξωτερικό χώρο η με click in shop για αγορές με ραντεβού, ενώ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους στην οικοδομή και την μελισσοκομία. Το καθεστώς ολικού lockdown που έχει επιβληθεί στο νησί, λήγει στις 24 Μάϊου και μια ενδεχόμενη παράταση του θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον εμπορικό κόσμο.
Αγωνία για τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι 234 μαθητές λυκείου που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Η ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του νησιού, ζητούν με επιστολή που έχουν αποστείλει στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «να μεριμνήσει ώστε να δοθούν τα αντίστοιχα προνόμια με αυτά που δόθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και έκθεσης ανηλίκων και των οικογενειών τους σε αντίξοες για την επιβίωση, ευημερία, τη μάθηση και την πρόοδο τους συνθήκες και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι πρόσφατες περιπτώσεις των σεισμοπλήκτων στην Κω ή των πυροπαθών στο Μάτι». Όπως αναφέρει η πρόεδρος του σύλλογου γονέων και κηδεμόνων, κυρία Ειρήνη Τρικοίλη, «εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdown, επιβλήθηκε στα παιδιά μας η τηλεδιδασκαλία για έξι ολόκληρους μήνες, δηλαδή από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 17 Μάϊου, με μόνη εξαίρεση δυο εβδομάδων δια ζώσης διδασκαλίας που παρακολούθησαν ενδιάμεσα και χωρίς τίποτε να διασφαλίζει το πέρας αυτής της καραντίνας και την ομαλή συμμετοχή τους στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις».
Με τις υπάρχουσες συνθήκες πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από την πολιτεία να κηρυχθεί η Κάλυμνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.