Μάχη με τον χρόνο για την οικοδόμηση ενός στέρεου τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού δίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, με στόχο ένα ασφαλές για τη δημόσια υγεία και την οικονομία καλοκαίρι, αλλά και χωρίς την αγωνία για ένα φθινοπωρινό επιδημικό (τέταρτο) κύμα.
To άνοιγμα της πλατφόρμας για τους νέους 18-29 χρόνων θεωρείται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της χώρας για την καταστολή της πανδημίας – Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών
Μάχη με τον χρόνο για την οικοδόμηση ενός στέρεου τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού δίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, με στόχο ένα ασφαλές για τη δημόσια υγεία και την οικονομία καλοκαίρι, αλλά και χωρίς την αγωνία για ένα φθινοπωρινό επιδημικό (τέταρτο) κύμα.
Οι πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω οδηγούν την κούρσα των εμβολιασμών, έχοντας επιτύχει μέχρι τώρα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, το ποσοστό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 73,4%. Μετά από περίπου πέντε μήνες που είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα, τα προαναφερόμενα ποσοστά αξιολογούνται ως ικανοποιητικά από τους αρμόδιους, δεδομένου ότι αρχικά υπήρχαν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό.
Με περισσότερη ορμή μπήκαν στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» οι πολίτες ηλικίας 40-59 χρόνων, καθώς μέσα σε πέντε μόλις εβδομάδες, από τα μέσα Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα, το 32% έχει θωρακιστεί έναντι της λοίμωξης COVID-19, ποσοστό που μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει στο 57%.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους νέους 18-29 χρόνων, θεωρείται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της χώρας για την καταστολή της επιδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα έχει πρόσβαση στα τρία από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson).
Το τείχος ανοσίας θα είναι ολοκληρωμένο όταν η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού θα φτάσει στο 60%-70%. Αυτό είναι το ποσοστό που θα άρει τους περιορισμούς και θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς την απειλή του αόρατου εχθρού.
Ωστόσο, ο ρυθμός της οικοδόμησης του τείχους εξαρτάται από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των παραδόσεων των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικότερα, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο και η Moderna 308.000 δόσεις τον ίδιο μήνα. Οι παραδόσεις από την AstraZeneca υπολογίζονται σε περίπου 450.000-500.000 δόσεις, ενώ η Johnson&Johnson είχε ανακοινώσει πως θα παραδώσει συνολικά 1.350.000 εμβόλια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Από αυτά έχουν παραδοθεί περί τα 232.000 εμβόλια. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, εκπρόσωπος της θυγατρικής εταιρείας της, Janssen, ανέφερε ότι δεν θα καταφέρει να παραδώσει τα 55 εκατομμύρια εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το τέλος Ιουνίου, λόγω προβλήματος παραγωγής σε εργοστάσιό της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η «Γαλάζια Ελευθερία»
Στο επίκεντρο της εμβολιαστικής εκστρατείας βρίσκεται η νησιωτική χώρα, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας. Ηδη 32 μικρά νησιά έχουν χαρακτηριστεί COVID free, δηλαδή το σύνολο των μονίμων κατοίκων τους έχει εμβολιαστεί. Ενδεικτικά αναφέρονται το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, η Κίμωλος,
οι Οινούσσες, η Ανάφη, οι Λειψοί, η Χάλκη, η Κάσος. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία σε 36 ακόμη μεγαλύτερα νησιά, με πληθυσμό έως 10.000 ατόμων, στον Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στις Σποράδες και στα Επτάνησα.
Πλέον είναι σε εξέλιξη η «Γαλάζια Ελευθερία» σε 19 μεγάλα νησιά της χώρας μας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επικεφαλής της «Ελευθερίας» Μάριο Θεμιστοκλέους, ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 20%. «Στα 19 νησιά έχουν κλειστεί ραντεβού σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. Ωστόσο, σε πέντε νησιά η συμμετοχή στα εμβολιαστικά ραντεβού είναι χαμηλή, κάτω από 35%. Τα νησιά αυτά είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλονιά», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας. Στον αντίποδα βρίσκονται πέντε νησιά, τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστά επιπέδου ανοσίας. Πρόκειται για την Κέα και την Κύθνο (έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού), τη Μήλο (εμβολιασμένο το 76,6%), την Ιθάκη (εμβολιασμένο το 60,5%) και την Ανδρο με το ποσοστό ανοσίας 56,4% (στοιχεία iMEdD).
Στόχος το 100%
Την περασμένη Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την καταλληλότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και για παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά της λοίμωξης COVID-19 που εγκρίνεται για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μέχρι τώρα χορηγούνταν σε άτομα ηλικίας 16 χρόνων και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 7 Ιουνίου. Το δοσολογικό σχήμα θα είναι το ίδιο με αυτό των ενηλίκων, δηλαδή δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Ανάλογη θετική απόφαση αναμένεται και για το εμβόλιο της Moderna για την ηλικιακή ομάδα 12-15 χρόνων τις επόμενες εβδομάδες.
Στην Ελλάδα το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή το βάρος δίδεται στην εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. «Ο κίνδυνος λοίμωξης και επιπλοκών από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός. Βεβαίως, τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και ο εμβολιασμός τους θα μείωνε τη διασπορά στην κοινότητα, ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτα άτομα μέσα στην οικογένεια», σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια μάλιστα υπογραμμίζει ότι «οι ενήλικοι πρέπει να δώσουν δυναμικό “παρών” στον εμβολιασμό ώστε να μη δημιουργηθεί κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Παρασκευή: «Τα παιδιά κάτω των 15 χρόνων δεν έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας. Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Προηγούνται οι πολίτες άνω των 65 χρόνων. Ο στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος αυτής της ηλικίας».
Πηγή: protothema.gr