Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα από νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στην Κρήτη, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο μία ανησυχητική εξέλιξη έχει προκαλεί «ταραχή» στις ελληνικές υγειονομικές αρχές. Επιπλέον προβληματίζει και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στον Πειραιά που την Τετάρτη κατέγραψε περισσότερες μολύνσεις από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή, 486 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Σημειώνεται ότι τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.85 (95%Crl: 0.16 – 1.55).
Την εβδομάδα 24 Μαΐου 2021 – 30 Μαΐου 2021 (2021-W21) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.42% σε σύνολο 92.742 RT-PCR και 219.006 Rapid Ag δείγματα, ενώ ήταν 0.15% σε σύνολο 3.459.203 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.29%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.433, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.827. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0.78.
Για ακόμα μία ημέρα, περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην Αττική. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 νέες μολύνσεις στην Επικράτεια, 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 1.372 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, τα 717 εντοπίστηκαν στην Αττική και 110 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον Πειραιά που κατέγραψε 125 μολύνσεις.
Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών έδωσε 202 από τα συνολικά 717 κρούσματα στο λεκανοπέδιο, με τις νέες μολύνσεις να παραμένουν ψηλά σε Δυτική Αττική (37) και Δυτικό Τομέα (128).
Νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα από νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στην Κρήτη, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ακόμα εντοπιστεί στη βόρεια Ευρώπη, και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN πρόκειται για έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.
Προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ανθεκτικά στη νέα αυτή μετάλλαξη.
Οι μεταλλάξεις τρομάζουν του επιστήμονες
Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι μεταλλάξεις τρομάζουν πολύ τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του φονικού ιού.
Ενδειτκικό είναι το γεγονός πως στη Βρετανία έχει σημάνει συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και δείχνει να… αντιστέκεται ακόμα και στα εμβόλια.
Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό στην Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο κατά 50% μπορούν τα εμβόλια να προστατεύσουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Μάλιστα, η ινδική μετάλλαξη έχει «πυροδοτήσει» συζητήσεις για ένα νέο κύμα κορωνοϊού στη Βρετανία. Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία.
Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια του κοοναϊού να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.
«Καλύπτεται σε βαθμό 30% από την πρώτη δόση, και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δεύτερη. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος που η προστασία θα ήταν της τάξης του 60%. Έχουν δηλαδή μισή προστασία σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση. Δεν είναι περίεργο αυτό που βλέπουμε στο Ην. Βασίλειο. Η δεύτερη δόση παρέχει προστασία της τάξης του 60-70%» ανέφερε αρχικά ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ – Μέλος Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο MEGA για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Τα mRNA παρέχουν μεγαλύτερη προστασία της τάξεως του 80% και σε αυτά τα στελέχη. Παρόλα αυτά αυτός ο βαθμός προστασίας είναι πολύ υψηλός. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή νόσο και κίνδυνος νοσηλείας. Ακόμα κι αυτό το στέλεχος δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προστασία. Ίσως είναι σε μικρότερο βαθμό. Όμως η προστασία είναι σημαντική σε ότι αφορά την ανάπτυξη νόσου» πρόσθεσε.
«Το πιο πιθανό είναι ότι θα επικαιροποιηθούν τα εμβόλια και θα είναι πιο αποτελεσματικά και έναντι σε αυτά τα στελέχη» τόνισε κλείνοντας.