Το συστατικό που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης
Το μονοπάτι για νέες θεραπείες έναντι της υπέρτασης ανοίγει πρόσφατη διεθνής έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications και η οποία διαπιστώνει ότι ένα πολύτιμο μέταλλο, ο ψευδάργυρος, μπορεί να ρυθμίσει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες. Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες.
Μάλιστα, η σημαντική ανακάλυψη έγινε τυχαία σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Ashenafi Betrie, Ph.D., από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας Florey του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, ενόσω η ερευνητική ομάδα μελετούσε την επίδραση φαρμάκων με βάση τον ψευδάργυρο στην εγκεφαλική λειτουργία ποντικιών με νόσο του Αλτσχάιμερ. «Απροσδόκητα παρατηρήσαμε μια σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης στα πειραματόζωα που λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα», εξηγεί.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι η συστολή και διαστολή των λείων μυών στις αρτηρίες που ρυθμίζουν την διοχέτευση του οξυγονωμένου αίματος σε όλο το σώμα. Η συστολή στενεύει τις αρτηρίες και αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ η διαστολή λειτουργεί αντιστρόφως. «Πριν από 60 χρόνια και παραπάνω, θεμελιώδεις ανακαλύψεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου στους μύες των αιμοφόρων αγγείων ρυθμίζουν τη συστολή και διαστολή τους», αναφέρουν οι Δρ Betrie και Δρ Christine Wright, Ph.D, ερευνήτρια στο το ίδιο Πανεπιστήμιο για το ασβέστιο που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί στένωση των αρτηριών και των φλεβών με συνέπεια την υπέρταση και την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Η ερευνητική ομάδα από το Κολέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου Vermont στις ΗΠΑ και το Διεθνές Καρδιοχειρουργικό Νοσοκομείο TEDA της Κίνας διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε βασικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος και, συγκεκριμένα, ότι η συντονισμένη δράση του μετάλλου στα αισθητήρια νεύρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα -υπεύθυνα για τη ρύθμιση του ασβεστίου και καλίου στους λείους μύες- καθώς και τον μυ των αρτηριών εξασφαλίζει χαμηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, κάνοντάς τα πιο μαλακά, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
«Ο ψευδάργυρος έχει τις ακριβώς αντίστροφες επιπτώσεις από το ασβέστιο στην κυκλοφορία του αίματος και την πίεση», σχολίασαν οι ερευνητές.
Η προκείμενη μελέτη έριξε φως και στις προηγουμένως ανεξερεύνητες σχέσεις των γονιδίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα του ψευδαργύρου στα κύτταρα με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, για την οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται με έλλειψη του μετάλλου στον οργανισμό.
Τη μεγάλη αξία των νέων ευρημάτων αναδεικνύει το μέγεθος της υπέρτασης που πλέον κατέχει πανδημικές διαστάσεις και αποτελεί τον κορυφαίο μεταβλητό παράγοντα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο παγκοσμίως, αλλά και η ανάγκη κατανόησης των πολύπλοκων λειτουργιών των κυττάρων των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς.
«Αν και μεγάλη σειρά αντιϋπερτασικών φαρμάκων είναι διαθέσιμα στους ασθενείς, πολλοί αναπτύσσουν ανθεκτικότητα», σχολίασε η Δρ Wright, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καρδιαγγειακές νόσοι, όπως η πνευμονική υπέρταση, που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τις υφιστάμενες θεραπείες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα «τυχαία» ευρήματά τους θα δώσουν την ευκαιρία για ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων.